Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σπαράσσονται τα Σκόπια

Ηχηρό καμπανάκι οι όλμοι που εκτοξεύτηκαν προς το κυβερνητικό κτήριο - Ο Γκρούεφσκι οδηγεί τη χώρα του και σε αιματηρές συγκρούσεις.




  Παρά την πλήρη υποστήριξη που παρέχει η διεθνής κοινότητα στα Σκόπια, προκειμένου να υπάρξουν ως ακέραιο κράτος, το οποίο να έχει και συνέχεια, φαίνεται πως οι αδυναμίες διατήρησής του είναι εγγενείς. Μάλιστα δε, αδυνατεί να επικαλεστεί την διαφορά του με την Ελλάδα, επειδή οι διεθνείς παρατηρητές -με πρώτη την Ενωμένη Ευρώπη- αναδεικνύουν την διαφθορά ως κύρια αιτία της ταραγμένης εσωτερικής πολιτικής σκηνής.
Με αντιπολίτευση που αρνείται να παίξει τον ρόλο της, καταγγέλλουσα τη νοθεία που κυριάρχησε στις εθνικές εκλογές και ανέδειξε πρώτο κόμμα αυτό του κ. Γκρούεφσκι και τους Αλβανούς να πιέζουν για επίλυση του θέματος της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι οδηγεί τη χώρα του και σε αιματηρές συγκρούσεις.
Φυσικά, είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι το βράδυ της Τρίτης εκτοξεύτηκαν δύο όλμοι προς το κτήριο της κυβέρνησης, στο κέντρο των Σκοπίων. Ο ένας όλμος βρέθηκε σφηνωμένος στην πρόσοψη του κτιρίου και ο άλλος στην οροφή του. Εικάζεται, ότι το κυβερνητικό κτίριο βλήθηκε από δράστες που βρίσκονταν σε αλβανική συνοικία.
Είναι αλήθεια, πως οι Αλβανοί είναι εξαγριωμένοι με την στάση του κ. Γκρούεφσκι, επειδή θεωρούν ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση του κράτους, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., που δεν επιτυγχάνεται λόγω της αδιαλλαξίας του Σλάβου πρωθυπουργού, που εκτός των άλλων επιχειρεί και… «εκμακεδονισμό» των Αλβανών.
Σε παλαιότερο δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «Λάιμ» των Σκοπίων, που μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο, οι Σλάβοι πολιτικοί των Σκοπίων προσπαθούν να αποκλείσουν την εθνική ταυτότητα των Αλβανών και των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων -μη Σλάβων-, και να δημιουργήσουν μια ενιαία εθνική ταυτότητα, την «μακεδονική».
Κύριος στόχος της σλαβικής ελίτ, είχε γράψει η αλβανική εφημερίδα, είναι η αποκλειστική εφεύρεση της «μακεδονικής ταυτότητας» σε όλον τον πληθυσμό και αυτό έγινε σαφές με την προώθηση του έργου «Σκόπια 2014» που προσπαθεί να μετατρέψει την πιο πολυεθνική πόλη των Βαλκανίων σε «μακεδονική», με μια συστοιχία από αγάλματα και μνημεία δεν έχουν καμιά σχέση με τους Αλβανούς.
Μάλιστα, κατά της υποτιθέμενης σφυρηλάτησης της σχέσης μεταξύ της Αρχαίας Μακεδονίας με τους σημερινούς Σλάβους, οι Αλβανοί θα πρέπει να παραμένουν πιστοί σε αυτό το κράτος.
Ο εκνευρισμός των Αλβανών, διαπιστώνεται και από αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν μεταξύ τους. Πέντε Αλβανοί τραυματίστηκαν και ένας από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένος μετά από μάχη που ξέσπασε σε μια συνεδρίαση αλβανικού κόμματος των Σκοπίων. Συγκρούστηκαν ενόπλως διαφορετικές ομάδες του ίδιου κόμματος, επειδή υπάρχουν πολλοί Αλβανοί που απαιτούν από τα κόμματά τους δυναμική αντιπολίτευση προς τον κ. Γκρούεφσκι. Τα αλβανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι η κατάσταση είναι τεταμένη μεταξύ των φατριών και υπάρχει φόβος για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Και όσο καιρό, θα εξακολουθούν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να επιμένουν πως η μόνη ονομασία που θα αποδεχτούν είναι «Μακεδονία» χωρίς κάποιο συνθετικό, τα πράγματα θα οξύνονται. Ήδη, κατά την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος προέδρου της χώρας, κ. Γκεόργκι Ίβανοφ, αυτός επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία του αδιεξόδου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύεται η Τουρκία, που έκανε προχθές δωρεά δύο εκατ. δολάρια στον στρατό των Σκοπίων. Όπως μετέφρασε το Βαλκανικό Περισκόπιο, πάλι από αλβανικό δημοσίευμα, από την ανεξαρτησία του σλαβικού κράτους -μετά τη διάλυσης της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας- η Τουρκία είναι μία από τις πρώτες χώρες που βοήθησαν τους Σκοπιανούς σε διάφορους τομείς, ιδίως στον τομέα της Άμυνας. Η Τουρκία έχει δωρίσει συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια στον στρατό του σλαβικού κράτους.
Και δεν πρέπει να λησμονείται, ότι προ καιρού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, κ. Κουρτουλμούς, επισκεπτόμενος στα Σκόπια οθωμανικά μνημεία, των οποίων την επισκευή χρηματοδότησε η Τουρκία, δήλωσε τα εξής εκπληκτικά: «Ο κόσμος χρειάζεται νέες τάσεις, την «Παξ Οτομάνα» (;), τη δημοκρατία, με επίκεντρο τον αλτρουϊσμό και τον ανθρωπισμό, και η σύγχρονη Τουρκία δεσμεύεται γι’ αυτά».

Ο Μακεδών

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου