Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οι «Ελληνες» σε Καναδά και ΗΠΑ

Σε τέσσερα μουσεία σε Καναδά και ΗΠΑ θα ταξιδέψει από 12 Δεκεμβρίου και για δύο χρόνια η έκθεση «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» με 500 αρχαιολογικά ευρήματα 



Μια ξενάγηση σε σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής αρχαιότητας, ιστορικές και μυθικές, που σφράγισαν με τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις τους τον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από 500 σπάνιους θησαυρούς, προσφέρει η έκθεση «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα ταξιδέψει από 12 Δεκεμβρίου έως το Σεπτέμβριο του 2016 σε μουσεία στο Μόντρεαλ και στην Οτάβα του Καναδά και στη συνέχεια στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον.
Στην έκθεση -που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οττάβα -Gatineau- θα παρουσιαστούν αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας. Η πρώτη «στάση» θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Point a Calliere, Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ (θα διαρκέσει μέχρι 26 Απριλίου 2015) και θα ακολουθήσει το Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα (5/6/2015 – 12/10/2015). Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο Field Museum στο Σικάγο (24/11/ 2015 – 10/4/2016) και στο National Geographic στην Ουάσινγκτον (26/5/ 2016 – 9/10/ 2016).
Από το 6.000 π.Χ. έως το 2 αι. π.Χ.
Το χρονολογικό πλαίσιο της έκθεσης καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική Περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι το 2ο αιώνα π.Χ., ενώ τα εκθέματα παρουσιάζονται σε 10 θεματικές ενότητες: «Προοίμιο: Ο άνθρωπος στο προϊστορικό Αιγαίο», «Οι Μυκηναίοι», «Ομηρος: Μύθος και Ιστορία», «Αριστοκράτες», «Αθλητές και Πανελλήνιοι Αγώνες», «Κούροι και Κόραι», «Λεωνίδας, ο βασιλιάς της Σπάρτης», «Αθηναίοι και Δημοκρατία», «Φίλιππος Β΄» και «Μέγας Αλέξανδρος. Η αυγή ενός νέου κόσμου».
Η νέα γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρνομιάς του ΥΠΠΟ, Ελενα Κόρκα, υπογράμμισε: «Το ταξίδι αυτής της μεγάλης έκθεσης στόχο έχει να παρουσιάσει σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας και της μυθολογίας. Πρόκειται για μια θαυμάσια διαδρομή που θα φωτίσει ένα σύνολο 500 αρχαιολογικών ευρημάτων». Η απερχόμενη διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεάκη - Βλαζάκη, προσδιόρισε ότι «η διήγηση ξεκινά πριν από την 4η χιλιετία π.Χ., με τον πρώτο αγρότη που κατασκεύαζε εξελιγμένα εργαλεία και καλλιεργούσε τη γη και φτάνει μέχρι τον Αλέξανδρο».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, υπογράμμισε ότι «αποτελεί ξεχωριστό προνόμιο να συνδιοργανώνουμε τη μεγαλύτερη έκθεση με αρχαία ελληνικά εκθέματα που έγινε ποτέ εκτός Ελλάδος, που θα ζωντανέψουμε για το κοινό στη χώρα μας, το μέρος που γέννησε τη δημοκρατία, τη φιλοσοφία, το θέατρο και τις τέχνες. Είμαι περήφανος που θα φέρουμε τον αρχαίο πολιτισμό στο νέο κόσμο, στην πατρίδα μου», ενώ ο ίδιος κατέληξε και στα τουριστικά προβλεπόμενα οφέλη, υπογραμμίζοντας ότι από το επόμενο καλοκαίρι προγραμματίζονται έξι εβδομαδιαίες πτήσεις που θα συνδέουν τον Καναδά με τη Θεσσαλονίκη.
Τουρισμός
Στα τουριστικά οφέλη επικεντρώθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, συμπληρώνοντας ότι «η έκθεση δημιουργεί πολλές νέες υποχρεώσεις, καθώς πάνω από το 1/3 των ευρημάτων προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να φιλοξενήσουμε επισκέπτες και να αναδείξουμε τους θησαυρούς της πόλης».
Ο γενικός διευθυντής που Καναδικού Μουσείου Ιστορίας, Ζαν Μαρκ Μπλε, παραδέχτηκε ότι «τα ελληνικά μουσεία υπήρξαν πολύ γενναιόδωρα προσφέροντας όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας». Ενδιαφέρουσα είναι και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση. Σύμφωνα με τον Κώστα Δεδέγικα, από το πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ και με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου «θα είναι διαθέσιμη από τις 12 Δεκεμβρίου και στο Appstore και στο Googleplay και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση, χάρτη και χρονολόγιο».

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου