Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ιδρύεται Δημόσιο Ινστιτούτο Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής στις Σέρρες

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2014/09/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE_%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1.jpg
Στην ίδρυση Δημόσιων Ινστιτούτων Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής στους νομούς Μαγνησίας και Σερρών προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, καθώς υπεγράφη ήδη η σχετική απόφαση από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο και ακολουθεί η επικύρωσή της από τους συναρμόδιους υπουργούς.



 Η πρωτοβουλία για την ίδρυση των νέων δομών Διά Βίου Μάθησης ανήκει στον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τη σύμφωνη γνώμη και ύστερα από συνεργασία με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών.
Η απόφαση αυτή ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, με τη δημοσίευσή της στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Σύμφωνα με το υπόμνημα που απέστειλαν στο Υπουργείο Παιδείας ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ο αιρετός του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Κεντρικής Μακεδονίας, η Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Σερρών, η Διευθύντρια του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής και οι αιρετοί του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) Σερρών, εκφράζοντας τη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας και εκτιμώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες της κοινωνίας, θεωρούν ότι είναι κοινωνικά αναγκαία και πρακτικά απολύτως εφικτή και συμφέρουσα για την πολιτεία η ίδρυση και η λειτουργία Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής στις Σέρρες για τους λόγους που ακολουθούν:
Η πόλη των Σερρών διαθέτει μεγάλο και οργανωμένο κτηριακό συγκρότημα για τη φοίτηση μαθητών που χρειάζονται ειδική αγωγή. Ειδικότερα, το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σερρών – Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) είναι από τα μεγαλύτερα σε μαθητικό δυναμικό σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αφού αριθμεί ενενήντα (90) μαθητές. Επισημαίνεται, ότι στεγάζεται σ’ ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτηριακά συγκροτήματα μαζί με το Ειδικό Δημοτικό – Νηπιαγωγείο και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Σερρών, στα οποία φοιτούν εξήντα οκτώ (68) και εξήντα (60) μαθητές αντίστοιχα, με σύνολο φοιτούντων μαθητών στο σχολικό συγκρότημα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης διακοσίων δέκα οκτώ (218). Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη δυναμική για φοίτηση σε μεταλυκειακό επίπεδο.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό, ότι η υλικοτεχνική υποδομή του συγκροτήματος είναι κατάλληλη να υποδεχτεί ένα Ειδικό Ι.Ε.Κ. Το Τ.Ε.Ε., συγκεκριμένα, διαθέτει:
– πέντε (5) Εργαστήρια Πληροφορικής τελευταίας τεχνολογίας,
- πέντε (5) διαδραστικούς πίνακες,
- βιντεοπροβολείς,
 - εργαστήριο Γεωπονίας (με θερμοκήπιο και περιοχή καλλιεργούμενη από τους μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου),
- εργαστήριο Υπαλλήλων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, άρτια εξοπλισμένο,
- γυμναστήρια, - πισίνα,
- υδροθεραπεία,
- φυσικοθεραπευτήριο και
πολλά άλλα Εργαστήρια δημιουργικής και παραγωγικής απασχόλησης, πλήρως εξοπλισμένα.
Απ’ όλα αυτά διαφαίνεται, ότι το συγκρότημα μπορεί να φιλοξενήσει άριστα ένα Ειδικό Ι.Ε.Κ. και πιθανότατα να μην χρειαστούν καθόλου ή ελάχιστες συμπληρωματικές υποδομές και παρεμβάσεις.
Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σερρών φιλοξενεί Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.), δεδομένο που δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης εκπαιδευτικού δυναμικού, τόσο από τη Δευτεροβάθμια, όσο και από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επιπλέον, βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, οι οποίες διαθέτουν πλήθος τμημάτων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. και μάλιστα σχετικών με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εύκολης και ευρείας παροχής εκπαίδευσης στο Ι.Ε.Κ.
Σε απόσταση αναπνοής από το κτηριακό συγκρότημα, βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, με το οποίο το σχολείο έχει άψογη συνεργασία για την αντιμετώπιση αιφνίδιων περιστατικών υγείας των μαθητών (επιληπτικές κρίσεις, παροχής πρώτων βοηθειών κ.α.). Ενδεικτική είναι η λειτουργία Ειδικού Οδοντιατρικού Τμήματος για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), που δημιουργήθηκε με την οικονομική συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) Σερρών.
 Έχει διαμορφωθεί άριστη συνεργασία με το Ι.Ε.Κ. Σερρών, καθώς στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) Σερρών πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των τμημάτων Ι.Ε.Κ., ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής και
Από το 2011 καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Ι.Ε.Κ. στην πόλη των Σερρών, με σχετικές εισηγήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας απ’ όλους τους φορείς της Π.Ε.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου