Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Χοντραίνει η κόντρα: Απειλή για δήμευση της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/1/215546/pic-0-norm.jpg
Ρουκέτα από τον υπουργό Δικαιοσύνης: Δηλώνει έτοιμος να δώσει άδεια για να εκτελεστεί η απόφαση που επιδικάζει 28 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο. Η υπόθεση με το Ινστιτούτο Γκαίτε




  Βόμβα έριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος απείλησε με δήμευση της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα, κατά τη συζήτηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ των δύο χωρών για τα θέματα της οικονομίας(δείτε εδώ).
Όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση με 28 εκατ. ευρώ των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο είναι εκτελεστή. «Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.
«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», συμπλήρωσε.

Εφόσον η παραπάνω ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης εφαρμοστεί στη πράξη, αυτό σημαίνει ότι απειλείται με κατάσχεση, πιθανώς μεταξύ άλλων, το κτήριο που στεγάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε. Σημειώνεται πως ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000, με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική  απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου