Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αναβάλλεται η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης του αγωγού αερίου ΤΑΡ στις Σέρρες;;;

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/03/%CE%A4%CE%91%CE%A1001-1024x574.jpg
Ερωτηματικά δημιουργεί η κυκλοφορία ενημερωτικού φυλλαδίου 12 σελίδων που διένειμε στην περιοχή των Σερρών ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) με είκοσι (20) ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το έργο κατασκευής του αγωγού.



Από αυτό απουσιάζει η δημιουργία του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες (και συγκεκριμένα κοντά στο Κωνσταντινάτο σε απόσταση 6χλμ. από τη πόλη των Σερρών) που προβλέπεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οποία ενέκρινε πέρυσι το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ. 
Αναλυτικά στην σελίδα επτά του φυλλαδίου και στην ερώτηση 12. «Θα υπάρξουν υπέργειες κατασκευές μέσα ή κοντά στις κοινότητες;» 
Η απάντηση αναφέρει (δες και εικόνα): 
•  Ένας σταθμός συμπίεσης στους Κήπους κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αν η δυναμικότητα του αγωγού αυξηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ένας δεύτερος σταθμός συμπίεσης θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και επιπλέον εξοπλισμός θα προστεθεί στο σταθμό των Κήπων χωρίς να επεκταθεί. Οι σταθμοί συμπίεσης χρησιμοποιούνται για την αύξηση της πίεσης του αερίου ώστε να μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Περίπου 23 βαλβιδοστάσια μεταξύ των Κήπων και των Αλβανικών συνόρων περίπου ένα ανά κάθε 30 χλμ.) Τα βαλβιδοστάσια χρησιμοποιούνται για να μπορεί να σταματήσει η ροή του φυσικού αερίου και να απομονώσουν τα τμήματα του αγωγού. Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση βλάβης κα ασφάλειας. Και μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι παρακάτω προσωρινές εγκαταστάσεις: 17 χώροι αποθήκευσης υλικών 
•  8 εργοτάξια Όλες αυτές οι κατασκευές θα βρίσκονται μακριά από τις κοινότητες. 
Από την απάντηση δημιουργείται το ερώτημα, αν έχει αναβληθεί η κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, καθώς δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από την πλευρά της Αντιπεριφέρειας Σερρών. 
Να θυμίσουμε ότι ομάδες πολιτών και Δήμοι της Π.Ε. Σερρών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκεκριμένης ΜΠΕ. 

Φορείς από Σέρρες, Δράμα και Καβάλα είδε ο Λαφαζάνης 

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ζήτησαν την τροποποίηση στην όδευση και χωροθέτηση του αγωγού ΤΑΡ. Υπέρ του διαλόγου για να βρεθούν βέλτιστες λύσεις τάχθηκε ο υπουργός. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, κινήσεων πολιτών και αγροτών των Νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας, καθώς και με το δήμαρχο Δοξάτου Γ. Δαλακάκη. 
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Χρυσόστομος Καραγιαννίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων ζήτησαν την τροποποίηση στην όδευση και χωροθέτηση του αγωγού ΤΑΡ, όπως και στη χωροθέτηση του συμπιεστή έξω από την πόλη των Σερρών και ανέπτυξαν τους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς λόγους των αιτημάτων τους. 
Ο υπουργός Παν. Λαφαζάνης επισήμανε ότι θα υποστηρίξει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, των αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ώστε να προκύψουν συναινετικές λύσεις προς θετική κατεύθυνση.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου