Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η Ιστορία του «Μακεδονικού Μετώπου» στο Μουσείο που εγκαινιάστηκε στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ (φωτος)

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/03/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B1-%CE%96%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%BB%CE%B9%CE%BA-09-03-2015-1.jpg
Τα εγκαίνια του Μουσείου στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (9/3) παρουσία του Γάλλου Υφυπουργού Αμύνης, Παλαιών Πολεμιστών και Ιστορικής Μνήμης Jean-Marc Todeschini, της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.



 Η γαλλική αποστολή ξεναγήθηκε στους χώρους του νεκροταφείου και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια, ο Γάλλος υφ. Άμυνας με την κ. Κόλλια-Τσαρουχά εγκαινίασαν το νέο Μουσείο του νεκροταφείου.


   
  


«Η Θεσσαλονίκη διηγείται μέσω των δρόμων της, των σπιτιών της, των νεκροταφείων της ολόκληρη την ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου. Μια ιστορία ξεχασμένη και παραγκωνισμένη», ανέφερε στον λόγο του ο Γάλλος υφυπουργός Άμυνας. Με τη σειρά της η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τόνισε πως «στον ιερό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε κείτονται θαμμένοι χιλιάδες στρατιώτες της Γαλλίας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, οι οποίοι μαζί με τους Έλληνες συμπολεμιστές τους πολέμησαν για την ελευθερία και πλήρωσαν γι αυτήν με το υπέρτατο τίμημα που είναι αυτό της ζωής».

Να θυμίσουμε ότι:
Τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων τηςΑντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατα τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου.

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:
Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
Σερβικός τομέας: 7.500
Ιταλικός τομέας: 3.000
Βρετανικός τομέας: 1.600
Ρωσικός τομέας: 400 Ανάμεσά τους κείτονται και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.
Η συμφωνία για την ίδρυση των Γαλλικών, Αγγλικών, Ιταλικών και Σερβικών νεκροταφείων υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου 1920, από τον Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης Αδοσίδη (εκ μέρους της Ελλάδας) και εκ μέρους των συμμάχων από τους στρατηγούς Μπουσέ (Γαλλία), Μιλν (Αγγλία), Μίσιτς (Σερβία) και τον αντισυνταγματάρχη Τζιανμπερίνι (Ιταλία). Για τη δημιουργία των νεκροταφείων η ελληνική κυβέρνηση αφού αγόρασε τις εν λόγω εκτάσεις, παραχώρησε στα ξένα κράτη την επικαρπία τους, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρησή των κοιμητηρίων βαρύνουν τις ξένες κυβερνήσεις. Την επέτειο της λήξης του πολέμου (11 Νοεμβρίου), παλαιοί πολεμιστές και εκπρόσωποι των συμμάχων καταθέτουν στεφάνια στο κοιμητήριο.
Σημειώνεται πως στο πλευρό του Γάλλου Υφυπουργού Αμύνης ήταν ο Γάλλος Πρέσβης Jean Loup Kuhn-Delforge, ο Γενικός Πρόξενος Γαλλίας Christophe Le Rigoleur και εννέα Γάλλοι σύμβουλοι.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου