Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Χαμένη χρονιά και το 2015;

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/2/220038/pic-0-norm.jpg
Η πρώτη χρονιά της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 χάθηκε. Χάνεται όμως πλέον και η δεύτερη.




 Σε χαμένη χρονιά για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων που αποτελούν τη μόνη πηγή ρευστότητας στην αγορά εξελίσσεται το 2015. Τη… νύφη θα πληρώσουμε όλοι μας, από τη χώρα και την αυτοδιοίκηση, μέχρι τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 έτσι κι αλλιώς τελειώνουν. Όποια έργα και δράσεις ήταν να χρηματοδοτηθούν πλέον πληρώνονται. Τίποτα καινούργιο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, αφού ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και ό,τι απορροφήσαμε απορροφήσαμε.

Το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020 έχει καθυστερήσει το γνωρίζουμε όλοι. Η πρώτη χρονιά, το 2014 χάθηκε στην προετοιμασία και τα διαδικαστικά. Όλοι περίμεναν από την έναρξη του 2015 να ολοκληρωθούν οι όποιες εγκρίσεις και να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος, ώστε να πάρει μπροστά και η οικονομία.

Ματαίως, όπως αποδείχτηκε. Σήμερα το ΣΕΣ για την Ελλάδα είναι βαλτωμένο. Τίποτα δεν κινείται και ο χρόνος περνά. Το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε κι ακόμη η οριστική έγκριση και εξειδίκευση των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων δεν έχει γίνει.

Αποτέλεσμα είναι να χάνεται σταδιακά όλη η χρονιά. Κι αυτό δεν είναι κινδυνολογία, όπως αυτές στις οποίες συνηθίσαμε με τις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους. Είναι η πικρή αλήθεια.

Ακόμη και σήμερα να δίνονταν οι εγκρίσεις και να ξεκινούσε η υλοποίηση του προγράμματος, τα πρώτα έργα θα εντάσσονταν στο ΣΕΣ από το φθινόπωρο. Οι διαδικασίες είναι τόσο λεπτομερείς και αυστηρές που απαιτούν αναγκαστικά μεγάλο βαθμό ετοιμότητας και συγκεκριμένο χρόνο.

Οι πιο έτοιμοι στην καλύτερη περίπτωση θα ενεργοποιήσουν τις πρώτες εντάξεις έργων από το φθινόπωρο. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η καθυστέρηση, η χρονιά χάνεται και πάλι στη… μετάφραση. Με τις επείγουσες ανάγκες για ζεστό χρήμα και με δεδομένο ότι η μοναδική πηγή για να πάρει μπροστά η αγορά είναι τα κοινοτικά κονδύλια, η κατάσταση που δημιουργείται είναι δραματική.

Η απώλεια δυο ετών είναι για την Ελλάδα ειδικά πολυτέλεια. Είναι γνωστό σε όλους ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο. Σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύρια ανέργους, που συνάμα αντιμετωπίζει μεγάλα ποσοστά φτώχειας και ανθρωπιστική κρίση, η καθυστέρηση είναι μοιραία.

Σήμερα, οι δήμοι και οι περιφέρειες που λειτουργούν με μειωμένα κρατικά κονδύλια σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 70% δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες χωρίς τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Και στην Αυτοδιοίκηση τα πάντα έχουν παγώσει γι’ αυτό το λόγο.

Αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει εδώ και δυο χρόνια και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα υπάρξει, οπότε ο μόνος τρόπος για να βγούμε όλοι από την καταστροφική πορεία είναι να πιέσουμε ώστε να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του ΣΕΣ και να δοθούν ανάσες. Άλλωστε, αυτά τα κονδύλια δεν είναι δανεικά. Είναι δικά μας χρήματα, των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να διεκδικήσουμε σε επίπεδο κυβέρνησης την άμεση έναρξη του προγράμματος.

Για να γίνει αυτό, μια κυβέρνηση που έχει στρέψει το βλέμμα της αποκλειστικά στη ζωτικής σημασίας για τη χώρα διαπραγμάτευση (απολύτως λογικά), δεν μπορεί να ανοίξει ένα τόσο μεγάλο μέτωπο και ο Ιούνιος είναι πολύ μακριά.

Θα ήθελα να δω τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να ενώσουν τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την άμεση έναρξη του ΣΕΣ 2014-2020. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης. Η στασιμότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επειδή έχει θύματα.

του Τάσου Τασιούλα
         voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου