Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο ΦΠΑ, η γκάφα Βαρουφάκη και η εμπλοκή με τους εταίρους

http://www.thetoc.gr/images/articles/2/article_71059/o-fpa-i-emploki-kai-i-gkafa-baroufaki.w_l.jpg
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο ΦΠΑ με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα προκαλέσει «τρύπα» στα δημόσια έσοδα. 
Η γκάφα του ΥΠΟΙΚ.




Στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών που εκπροσωπούν τους θεσμούς αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο η πρόταση Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ. Η ελληνική ομάδα από την πλευρά της θα κληθεί να υπερασπιστεί την πρόταση και κυρίως τις αιτιάσεις των δανειστών ότι το μέτρο θα προκαλέσει «τρύπα» στα δημόσια έσοδα.
Μπορεί χθες το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης να έδωσε πολιτική διάσταση στο θέμα μιλώντας για «τρόικα εσωτερικού» -και ενώ ήδη ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει τα περί αντιρρήσεων από την πλευρά των ξένων για την υιοθέτηση του μέτρου- ωστόσο, οι τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες για να προχωρήσει το μέτρο είναι ουκ ολίγες.
Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες του theTOC.gr αναφέρουν ότι και οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν –γνωρίζοντας πολύ καλά την Οδηγία του ΦΠΑ- ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση του συντελεστή ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής κάτι το οποίο δεν ισχύει άλλωστε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ποια είναι τα προβλήματα;  

·Ενώ ο κ. Βαρουφάκης μίλησε αρχικά για δύο συντελεστές ΦΠΑ, (9,5% και 18%), στην πραγματικότητα άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι τρεις συντελεστές. Δήλωσε ότι στο 9,5% θα είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία με τις εφημερίδες. Όταν όμως ερωτήθηκε για το ηλεκτρικό ρεύμα, υποστήριξε ότι αυτό θα ανήκει στον συντελεστή του 15% είτε πληρωθεί με μετρητά είτε με κάρτα. Το πόσοι ακριβώς θα είναι οι συντελεστές ενδιαφέρει τους δανειστές οι οποίοι από το 2011 πιέζουν για ένα σύστημα με δύο συντελεστές όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
·Η πρόταση Βαρουφάκη δημιουργεί αρκετά τεχνικά ζητήματα όσον αφορά στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα εφαρμόζονται οι χαμηλότεροι συντελεστές για τις συναλλαγές με κάρτες. Προφανώς δεν μπορούν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις στη διαδικασία να αναγράφουν διπλές τιμές. Το μέτρο θα έπρεπε να υλοποιηθεί με την πίστωση της διαφοράς φόρου από την τράπεζα κατά την εκτέλεση της συναλλαγής. Ένα αντίστοιχο σύστημα, θα έπρεπε να εφαρμοστεί και για τους κατοίκους των νησιών. Εκεί, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για επιστροφή του φόρου στους μόνιμους κατοίκους μέσα από τη συλλογή αποδείξεων. Δηλαδή, εκτός από διαχωρισμό συντελεστών με βάση τον τρόπο πληρωμής, ο κ. Βαρουφάκης ουσιαστικά είπε ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα και με τον αν κάποιος είναι τουρίστας, κάτοικος ή επισκέπτης του νησιού.
·Οι Έλληνες δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες για συναλλαγές ενώ οι πιστωτικές είτε έχουν κλείσει – ο αριθμός έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στα μόλις 2,5 εκατομμύρια- είτε βρίσκονται στο πλαφόν.
·Σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπάρχουν μόνο 250.000 συσκευές ανάγνωσης καρτών, τη στιγμή που πριν από την κρίση ήταν 150.000 περισσότερες. Θα χρειαστεί χρόνος για να γεμίσει και πάλι η αγορά με τα περίφημα POS.
Και αν υποτεθεί ότι αυτά είναι τεχνικά εμπόδια τα οποία θα ξεπεραστούν –αν και αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι τίθεται και θέμα παραβίασης της κοινοτικής οδηγίας αν προχωρήσουν διαφορετικοί συντελεστές ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής- ο πιο σοβαρός λόγος είναι το δημοσιονομικό κενό. Οι δανειστές εκτιμούν ότι αυτοί οι συντελεστές (6,5%, 9,5%, 15% και 18%) αφήνουν τρύπα στα έσοδα.

H ελληνική πλευρά θα πιεστεί:

1.Να εγκαταλείψει την ιδέα των καρτών (ή τουλάχιστον να βρει άλλο τρόπο για να προωθήσει τις συναλλαγές μέσω καρτών
2.Να αφήσει στον χαμηλό συντελεστή του 9,5% όσο το δυνατόν λιγότερα προϊόντα και σίγουρα όχι το σύνολο των τροφίμων.
3.Να επιβάλλει ενδεχομένως υψηλότερο συντελεστή από το 18% (αν και το συγκεκριμένο ποσοστό φαίνεται να είναι συμφωνημένο σε πολιτικό επίπεδο)
Αν όλα αυτά γίνουν, θα μιλάμε για σημαντικές επιβαρύνσεις σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, και ολόκληρο το ξενοδοχειακό προϊόν το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται με αυτή την πρόταση να πλήττεται. Φθηνότερα, θα γίνουν μόνο καύσιμα, αυτοκίνητα, ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου