Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

GUARDIAN: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

http://newpost.gr/storage/photos/c_800px_400px/201209/xreos654000.jpg

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας



«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να υπάρξει απαλοιφή του ελληνικού χρέους. Το να περιμένεις ένα θαύμα, δεν είναι μέρος της σημερινής δέσμης μέτρων». Αυτό τονίζει σε σημερινό του δημοσίευμα ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Νιλς Πράτλεϊ, έμπειρος στα οικονομικά θέματα.

Όπως αναφέρει, ένας βασικός παράγοντας του ελληνικού προβλήματος είναι το ελληνικό χρέος που, πλέον, βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ (320 δισεκατομμύρια ευρώ).

Κάνει λόγο για  «τσίρκο» που παίχθηκε ανάμεσα στην Αθήνα, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Ρίγα. Σημειώνει ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν -και τελικά περιορίστηκαν- στη ρύθμιση των όρων που θα αποδέσμευαν την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα, αυτή τη φορά είναι επίσης καθοριστικές. Γι' αυτό και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στα κύρια θέματα της σημερινής ατζέντας που είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά. Για να γράψει με νόημα: «Αυτό θα απαιτήσει ακραία αισιοδοξία για να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια πορεία μακροπρόθεσμης σταθερότητας».

«Με άλλα λόγια, αυτό που χρηματοπιστωτικές αγορές θα διαβάσουν ως χαρμόσυνο αποτέλεσμα θα είναι ένας ακόμη συμβιβασμός που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ελάφρυνση του χρέους, όμως, εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζήτημα. Και τα πολιτικά εμπόδια, από τη Γερμανία, την Εσθονία και την Ισπανία, θα είναι μεγαλύτερα από όσο τα έχουμε δει μέχρι τώρα» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

 voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου