Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ευρωπαίος δε γεννιέσαι. Γίνεσαι!

http://www.sertharros.gr/wp-content/uploads/2015/07/athenspress_europeian_union-590x260.jpg
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι «σεμνύνεται» να πει τι ακριβώς είναι. Κατέληξε έτσι για κάποιους, τους πολέμιους της να είναι η αυστηρή, δασκαλίστικη ματιά του Σόιμπλε και για άλλους, του υποστηρικτές της, τα χρήματα του ΕΣΠΑ


Κι όμως, η Ευρώπη, πριν και πάνω από όλα είναι τρόπος σκέψης, νοοτροπία, αρχές, αξίες, mindset. Είναι ένας τρόπος ζωής κι ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι τους άλλους και τον εαυτό σου. Είναι ένα υψηλό, ίσως το ύψιστο παγκοσμίως πολιτικό και κοινωνικό δημιούργημα, που ξεκίνησε από το όραμα της ειρήνης των λαών, πάτησε στις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και έφτασε να διαχέεται σε κάθε άκρη αυτής της γερασμένης αλλά σπουδαίας ηπείρου. Δεν υπάρχει σήμερα κάτοικος της Ευρώπης, ο,τι δουλειά κι αν κάνει, όπου κι αν κατοικεί, που να μη βιώνει τα ευεργετήματα της Ένωσης, αλλά και την ευθύνη της συμμετοχής.
Όχι, Ευρωπαίος δε γεννιέσαι. Αλλά Ευρωπαίος γίνεσαι. Και την ιδιότητα αυτή δεν την κουβαλάς σε χαρτί στο πορτοφόλι, σε ταυτότητα πλαστική. Είπαμε, Ευρωπαίος γίνεσαι. Κι Ευρωπαίος νιώθεις!
Αλέξανδρος Αραμπατζής

.
sertharros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου