Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κάδος απορριμμάτων ανά σπίτι – πιλοτικό πρόγραμμα σε 150 οικίες στο Δήμο Σερρών

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/10/19-10-15-aporim-701x466.jpg
Σκοπός η διαλογή στην πηγή - Προάγγελος της τιμολόγησης των σκουπιδιών που παράγει η κάθε οικογένεια;;;


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σερρών με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών την Παρασκευή 9-10-2015, με θέμα την αποκομιδή απορριμμάτων και τη διερεύνηση δημιουργίας Πράσινου Σημείου στο Δήμο Σερρών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και σε συνεργασία με τον κύριο Reinhart Kostlin, πρώην δήμαρχο του Achern, της  επαρχίας Ortenau του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης- Βυτεμβέργης της Γερμανίας.

19-10-15 apor

Αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό, γόνιμο διάλογο αλλά και για ανακοινώσεις πιλοτικών έργων στον τομέα καθαριότητας.
Οι ομιλητές παρουσίασαν όλα τα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων, τον τρόπο αποκομιδής αλλά και επεξεργασίας αυτών, ενώ πολλές ήταν και οι ερωτήσεις από το πολυπληθές κοινό.
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης παρακολουθώντας την ημερίδα αναφέρθηκε στις δυο σημαντικές δράσεις που προέκυψαν για τον Δήμο Σερρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν από την διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου.

πιλοτικο-προγραμμα-ατομικων καδων-Σέρρες1w

Οι περιοχές (οριοθετείται με κόκκινη γραμμή) όπου θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα με κάδο απορριμμάτων ανά οικία
Η πρώτη αφορά στην έναρξη υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος με την τοποθέτηση 150 μικρών κάδων (360 lt) σε γειτονιές στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένας σε κάθε σπίτι, (δες τον χάρτη) με σκοπό τη μείωση της συχνότητας αποκομιδής, σε μία φορά την εβδομάδα αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.
(σ.σ. εδώ δεν ξεκαθαρίζεται αν επακολουθήσει και η τιμολόγηση της αποκομιδής των απορριμμάτων ανα σπιτι, αφου συγκεκριμένος κάδος θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο σπίτι αυτό αυτόματα γεννά ερωτηματικά για το αν μελλοντικά ο Δήμος δε θα απαιτήσει και την πληρωμή ανα όγκο παραγόμενων απορριμμάτων από τους δημότες)  
Στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας κ.Δασκαλόπουλος επισημαίνει το γεγονός του ελλειμματικού προϋπολογισμού της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα έτη 2014 και 2015

Ελλειμματικός ο Προϋπολογισμός της αποκομιδής απορριμμάτων

Ο προϋπολογισμός της Δ/νσης το 2014 ήταν    3.390.250 €
Οι εισπράξεις έφθασαν τα                                2.205.782 €
Απόκλιση από τον προϋπολογισμό                  -1.184.468 €
Οι συνολικές δαπάνες έφθασαν τα                   2.153.312 €
Ο προϋπολογισμός της Δ/νσης το 2015 είναι   4.105.000 €
Οι εισπράξεις προβλέπεται να φθάσουν τα      3.000.000 €

Και προτείνει ενέργειες για την αύξηση των εσόδων από τα απορρίμματα όπως:
  1. Αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
  2. Έλεγχο του εμβαδού των μεγάλων καταστημάτων (πελατών) και ειδικότερα αυτών που ρυπαίνουν περισσότερο όπως αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  3. Έλεγχο του εμβαδού γενικώς των κτιρίων μετά τις προσθήκες, ή τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων.

Διαλογή στην πηγή

Συνεχίζοντας την παρουσίαση ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρει ό,τι:
Πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, θα είναι πολύ χρήσιμα στο άμεσο μέλλον, όταν θα πρέπει να εφαρμόσουμε στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και κατ” επέκταση του Περιφερειακού Σχεδίου(ΠΕΣΔΑ) και αυτού του Τοπικού Δημοτικού Σχεδίου που προβλέπεται να εκπονηθεί σύντομα.
Αναφερόμαστε βέβαια στις στρατηγικές που θέτει η νέα πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων και κυρίως των μέτρων για την εφαρμογή  της Διαλογής στην πηγή, ως του πλέον δόκιμου τρόπου συλλογής με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωση.

Δημιουργία Πράσινου Σημείου

Ενώ η δεύτερη δράση αφορά τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, το οποίο αρχικά θα λειτουργήσει στο χώρο του αμαξοστασίου. Ως Πράσινο Σημείο εννοείται ο χώρος συγκέντρωσης  ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων, μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση αλλά και ανταλλαγής τους, όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων.

Πρασινα_σημεία1

Την ημερίδα παρακολούθησαν Δήμαρχοι από γειτονικούς Δήμους, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών www.serres.gr, μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις όλων των ομιλητών της συγκεκριμένης ημερίδας

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου