Ήδη από την επομένη της συμφωνίας έγινε φανερό ότι, αν και χρειάστηκαν σημαντικές εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο ως προς τα δικαιώματα των προσφύγων, προκειμένου να επιτευχθεί ένα κείμενο των 28, η θυσία αυτή δεν ήταν αρκετή. Κατ’ επέκταση φάνηκε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επαγρυπνεί σε ημερήσια βάση προκειμένου να μπει μπροστά η εφαρμογή της, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να κάνει εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως προς τη μείωση των ροών καθώς επίσης να υπάρξει γρήγορη παροχή της βοήθειας σε εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό.
Τις παραπάνω εκκλήσεις απηύθυνε τόσο προς τον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν για το προσφυγικό Μάρτεν Φερβέι, ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφτηκε το Μαξίμου μαζί με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και προς την Άνγκελα Μέρκελ - όπως έγινε γνωστό, το τηλεφώνημα συνέπεσε με την είδηση του τρομοκρατικού χτυπήματος. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για το ότι οι ροές από τα τουρκικά παράλια δεν μειώνονται και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πλέον, μετά τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες είναι ερώτημα αν τη συμφωνία θα την τηρήσουν και οι ευρωπαϊκές χώρες, στον βαθμό που αναμένεται απροθυμία να προσφερθούν αυτές οι λίγες χιλιάδες θέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων (εκ των οποίων οι περισσότερες σε εθελοντική βάση) που προβλέπει η συμφωνία (18.000 + 54.000).
Με άλλα λόγια, η συμφωνία εκ των πραγμάτων δείχνει να βρίσκεται στον αέρα, αντιθέτως τείνει να καταστεί βεβαιότητα ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Προς το παρόν η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει πώς θα ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι στη συμφωνία μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Εξάλλου, προέχει να ξεκινήσουν οι πρώτες επιστροφές «παράτυπων μεταναστών» στην Τουρκία, όπου εκεί θα διαπιστωθεί πώς λειτουργεί αυτό το σκέλος της συμφωνίας, αν οι Τούρκοι είναι συνεργάσιμοι ή φέρνουν προσκόμματα κ.λπ.
Από το κυβερνητικό επιτελείο παραδέχονται ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή της συμφωνίας και αναμένουν «γκρίνια» από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θεωρείται πιθανό ότι θα βρουν πάτημα για να αποφύγουν να υποδεχτούν πρόσφυγες το ότι οι θέσεις μετεγκατάστασης που προβλέπονται στον μεγαλύτερο βαθμό είναι «εθελοντικές».
Η κυβέρνηση επιθυμεί να μη γίνεται σύνδεση μεταξύ τρομοκρατίας και προσφυγικού, αν και πρόβαλε την υλοποίηση της συμφωνίας ως απάντηση στο θέμα της τρομοκρατίας, υπό το σκεπτικό ότι η νόμιμη οδός υποδοχής προσφύγων επιτρέπει την ελεγχόμενη διαχείριση του προβλήματος ενώ το κλείσιμο συνόρων θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
«Αν η υλοποίηση της συμφωνίας ήταν μια φορά αναγκαία πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, μετά από αυτό, είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού και σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις της χθες και η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας πως «κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας». Πρόσθεσε δε πως «κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας.
Με τη συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη μια μέρα μετά την πρώτη μέρα ισχύος της συμφωνίας (την Κυριακή) κυβερνητικοί παράγοντες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες έδειχναν εξαιρετικά ανήσυχοι και αβέβαιοι για το αν η Τουρκία (παράγοντας - «κλειδί») θα συμμορφωθεί στη συμφωνία, ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη παραδέχτηκε πως «δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, δεν έχουμε δει σημαντική μείωση των ροών». Επιπλέον ανέφερε ως εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου πως δεν θα υπάρξει άμεση συμμόρφωση όλων των μερών και πως θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες ώστε να φανούν αποτελέσματα.
Στο μεταξύ η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται και στο πώς θα απομακρυνθούν σταδιακά οι πρόσφυγες από την Ειδομένη, όπου οι άθλιες συνθήκες παραμονής - επί τούτου, σύμφωνα και με επίσημες παραδοχές - τροφοδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ενήλικων και κυρίως των ανήλικων προσφύγων - ο Γ. Μουζάλας εξέφρασε φόβους ότι «θα χάσουμε παιδιά» αλλά, όπως είπε, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μη συμβεί αυτό.
Κατά περίπτωση
Στο μεταξύ προβλήματα έχουν ανακύψει και από το γεγονός ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία θεωρείται από τη συμφωνία «εγγυήτρια» κι επιβλέπουσα τη διαδικασία, αντιδρά θεωρώντας ότι τα hotspot στα νησιά μετατρέπονται σε «κέντρα απέλασης». Από διάφορες πλευρές διατυπώνονται ενστάσεις και για το ότι η Τουρκία θα θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα». Πάντως, η κυβέρνηση, σε αντίθεση με σχετική αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά τη Δευτέρα, διαβεβαιώνει πως θέμα μονομερούς (από την Ελλάδα) αναγνώρισης της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» δεν τίθεται.
Δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιας νομοθέτησης, ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, «επειδή οι πρόσφυγες θα εξετάζονται κατά περίπτωση και όχι ομαδικά. Κατά περίπτωση θα κρίνεται και εάν είναι ασφαλές για το συγκεκριμένο άτομο να επιστρέψει, να προωθηθεί σε άλλη χώρα».
Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα τρέξει εκείνα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως:
1. Η νομοθέτηση για την επίλυση ζητημάτων διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, στην ουσία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση της συμφωνίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ακολουθηθούν, συζητούνται σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος
Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Μεταναστευτική και την Προσφυγική Πολιτική, το οποίο τελεί υπό τον πρωθυπουργό.
2. Η αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο θα ενισχυθεί με Γενικές Γραμματείες (που θα σημάνει αύξηση του προσωπικού), μια για την πρώτη υποδοχή και μια για τα θέματα ασύλου, «ώστε να διασφαλίζονται γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει γρήγορη αναβάθμιση, που να μη δημιουργεί όμως πρόβλημα στους υπάρχοντες υπαλλήλους και να μη δημιουργούνται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου