Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ραντεβού... γνωριμίας

Μπορεί ο Μάρτιν Σουλτς να επιδιώκει σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και στην αστραπιαία επίσκεψή του στη χώρα...
http://www.topontiki.gr/sites/default/files/article/2016-04/pod_3103_012_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional.jpg
Προφανώς πάντως οι πιέσεις Σουλτς έπιασαν τόπο στο σκέλος της συνάντησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, αφού χθες ο Θεοδωράκης τηλεφώνησε στη Γεννηματά και ζήτησε να συναντηθούν.




 Η Γεννηματά του πρότεινε να γίνει τριμερής συνάντηση με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού το αρνήθηκε. Έτσι η συνάντηση θα είναι για τους δύο και θα γίνει στη Βουλή.
 
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η ατζέντα κινείται γύρω από την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με εμμονή στο σοσιαλδημοκρατικό χρώμα και την ενιαία εκλογική κάθοδο κομμάτων, κινήσεων και προσώπων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. 
 
Συνεργάτες του Θεοδωράκη όμως επιμένουν ότι στη συνάντηση θα αναζητηθούν πρώτα πεδία πρωτοβουλιών στην κοινοβουλευτική δράση και την αντιπολιτευτική τακτική των δύο πόλων. Επίσης το Ποτάμι επιχειρεί να δώσει διαφορετικό στίγμα στην ενδεχόμενη κοινή κάθοδο, καλώντας στον διάλογο που ο ίδιος αναπτύσσει και τη φιλελεύθερη - νεοφιλελεύθερη Δράση του Θοδωρή Σκυλακάκη, που είναι πιο κοντά ιδεολογικά στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά στην Κεντροαριστερά. 
Μάλιστα επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια απλή συγκόλληση ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού. 
 
Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα
 
Από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, επιμένουν ότι, αν ξεπεραστεί το αρχικό μούδιασμα και υπάρξει τελικά κοινοβουλευτική συνεργασία, μπορεί να βρεθεί ο οδικός χάρτης για μια ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύουν δε ότι μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για τη συγκόλληση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κάθε χώρου.
 
«Ένα βήμα τη φορά» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη δημιουργία ενιαίου κόμματος και μια εκλογική και πολιτική σύμπραξη μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες επανόδου σημαντικής μερίδας απογοητευμένων ψηφοφόρων που δεν εκτιμούν το σκηνικό πόλωσης και έντασης που έχει στηθεί. 
 
Πάντως, ως δείγμα αβρότητας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χειροκρότησαν θερμά την επιθετικά αντικυβερνητική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Τέτοιο ενθουσιασμό ο Βενιζέλος δεν έχει δείξει στις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά, τις οποίες συνήθως παρακολουθεί από το γραφείο του και όχι από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. 
 
Η αλήθεια είναι ότι Γεννηματά και Βενιζέλος είναι πια δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Η άρνηση του επίσημου ΠΑΣΟΚ αλλά και της ίδιας της προέδρου του κόμματος να σχολιάσει οτιδήποτε για το ζήτημα της συνάντησης Βενιζέλου - Βγενόπουλου έχει προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις τους. Η αρχική δυσφορία Βενιζέλου εδράζεται στην επιμονή της Γεννηματά να εντάξει στον διάλογο για την επανασυσπείρωση της Κεντροαριστεράς τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού ο τέως πρόεδρος του κόμματος θεωρεί ότι η διασπαστική κίνηση του ΓΑΠ είναι πολύ νωπή, μόλις 15 μήνες πριν, για να της δοθεί «συγχωροχάρτι». 
 
Πάντως η Γεννηματά φρόντισε να αποφύγει την παγίδα υπεράσπισης μιας πρωτοβουλίας του Βενιζέλου να απαντήσει δημόσια στην επιστολή του Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος αποκάλυψε τη συνάντηση Βενιζέλου - Βγενόπουλου, παρά τις σχετικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. 
 
Ο ίδιος ο Βενιζέλος προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα στη σύγκρουση που είχε με τον Πάνο Καμμένο μετά τη 1.30 τα ξημερώματα και αφορούσε κυρίως τα υποβρύχια και τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας. Η σύγκρουση ήταν επεισοδιακή, με τον Βενιζέλο να φωνάζει από τα ορεινά της Βουλής και τον προεδρεύοντα αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρούν να τελειώσει η αντιπαράθεση, στην οποία ακούστηκαν και «γαλλικά» από τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ. 
 
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να αποδείξει ότι έχει καθαρίσει με το παρελθόν του κόμματός της και ακολουθεί τη γραμμή Βενιζέλου, που άδειαζε συστηματικά τους προκατόχους του. 
 
Σκληρή κριτική
 
Το συγκρουσιακό πάντως κλίμα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού έναντι της κυβέρνησης φάνηκε και από τη σκληρή κριτική που άσκησαν στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση το βράδυ της Τρίτης. 
 
Η Γεννηματά μίλησε για σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί τη χειραγώγηση του κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. «Είμαστε μία χώρα που βιώνει όχι μόνο capital controls (έλεγχο κεφαλαίων) αλλά και justice control (έλεγχο Δικαιοσύνης). Κύριε πρωθυπουργέ, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και ιδιαίτερα όταν ο σκοπός σας είναι με κάθε τρόπο να παραμείνετε στην εξουσία με όποιο κόστος για τη χώρα. Είναι φανεροί οι στόχοι της κυβέρνησης. Επιχειρείτε να οικοδομήσετε καθεστώς. Η επίθεση κατά της Δικαιοσύνης είναι μέρος του σχεδιασμού σας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Στο σημείο αυτό συνέπεσε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος τόνισε: «Η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας και τα οποία τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της Αριστεράς. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού».
 
Πάντως Θεοδωράκης και Γεννηματά, «εγκαινιάζοντας» άτυπα την κοινοβουλευτική τους συνεργασία, αποδέχτηκαν ασμένως την πρόταση Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των καναλιών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι δεν έχει σκελετούς στην ντουλάπα του, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι έχει στείλει στον εισαγγελέα τα πορίσματα του ελέγχου. Τώρα αν αυτή η εξεταστική επιτροπή θα δημιουργήσει εντάσεις και εμπόδια στον δρόμο για τη συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς θα φανεί στην πορεία… 

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου