Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η επόμενη μέρα και ο πόθος της εδραίωσης

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2016-06/kokos_0.jpg?itok=KEYraFDw
Πριν ακόμη κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, οι λεγόμενες «ουρές», ...




 η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, θεωρώντας ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά τα προαπαιτούμενα της τελευταίας στιγμής που αξίωσαν οι δανειστές οδηγώντας σε ένα νέο μίνι διαπραγματευτικό θρίλερ ολίγων ημερών.
 
Στο εξής η κυβέρνηση αναμένεται να αποδυθεί σε επικοινωνιακή εκστρατεία ανάδειξης των «θετικών ειδήσεων», δηλαδή όλων εκείνων των κινήσεων και πρωτοβουλιών που είτε είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας είτε κινούνται εκτός μνημονιακού πλαισίου και κατά την κυβερνητική αντίληψη λειτουργούν «αντισταθμιστικά» στις επώδυνες πτυχές της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση ή αλλιώς του επικαιροποιημένου μνημονίου ύψους 5,4 δισ. ώς το 2018. 
 
Ενδεικτικά, τέτοιες ως «καλές ειδήσεις» – σε συνέχεια της εκταμίευσης της δόσης και των επικείμενων αποφάσεων για το waiver και την ποσοτική χαλάρωση – αναδεικνύονται ήδη πρωτοβουλίες όπως:
 
◆ Η πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων κατά 15% για τους συνεπείς καταναλωτές είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις, ενδεχομένως από αρχές Ιουλίου.
 
◆ Η προβαλλόμενη ως χαλάρωση των capital controls στον βαθμό που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιού και νέου χρήματος – το δεύτερο, που αναμένεται να εισρεύσει στις τράπεζες με την επαναφορά του waiver και την ένταξη του τραπεζικού συστήματος στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
 
Με ορίζοντα τετραετίας
 
Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα περί εξάντλησης της τετραετίας της κυβερνητικής θητείας, καθώς, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, τότε θα έχουν φανεί και τα όποια αποτελέσματα της συμφωνίας και επ’ αυτών η κοινωνία θα πρέπει να κρίνει την κυβέρνηση. 
Το μήνυμα αυτό ανέδειξε σε Κυριακάτική συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος με κάπως υπερβάλλοντα ζήλο δήλωσε πως «η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και πάει για κυβέρνηση οκταετίας» («RealNews», 29.5.2016).
 
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα αναδείξει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό διότι μόνο υπ’ αυτήν τη συνθήκη μπορεί να ανακτηθεί η οικονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των αγορών, συνθήκες που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη, αλλά και... για την πολιτική σταθεροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ.
 
Στα παραπάνω αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να χαραχθούν οι κυβερνητικοί άξονες του επόμενου διαστήματος, οι οποίοι υπακούν στο τρίπτυχο καθημερινότητα του πολίτη - επενδύσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση - ανάπτυξη, και να οργανωθεί το πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για το άμεσο και το μεσοπρόθεσμο διάστημα (με προτεραιότητα τα μεγάλα έργα). 
 
Ο πρωθυπουργός, η εισήγηση του οποίου θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ,  αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των νομοσχεδίων που σε αυτό το πλαίσιο έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί και θα εξαγγείλει όσα υπολείπονται, όπως τον αναπτυξιακό νόμο που έχει ήδη πάρει τον δρόμο της συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθώς και τα νομοσχέδια για τις δημόσιες συμβάσεις, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, το λαθρεμπόριο καυσίμων.
 
Τα νομοσχέδια αυτά θα προωθηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από Σεπτέμβριο θα υπάρξει πρωτοβουλία για την εκκίνηση του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συζήτηση αυτή, ως γνωστόν, εμπεριέχει και το θέμα της πολυσυζητημένης αλλαγής του εκλογικού νόμου.
 
«Να σηκώσουν τα μανίκια»
 
Παράλληλα αναμένεται ο πρωθυπουργός να επαναλάβει ενώπιον των υπουργών την προτροπή «λιγότερα λόγια - περισσότερη δουλειά», προκειμένου μετά την πολύμηνη διαπραγμάτευση να υπάρξει παραγόμενο αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα του πολίτη, καθώς η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, το οποίο τους τελευταίους μήνες αναγνωρίζεται ότι έχει δοκιμαστεί σοβαρά.
 
Ανεξαρτήτως αν θα ανακοινωθεί ή όχι, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τους επόμενους μήνες τρία πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού θα συγκροτήσουν έναν μίνι μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης του έργου των υπουργών. 
Πρόκειται για τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρη Παπαγιαννάκο.
 
Πάντως, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις εντυπώσεις εν όψει και της επόμενης δεύτερης αξιολόγησης, η ατζέντα της οποίας περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ πακέτο, αυτό των εργασιακών (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος κ.λπ.), ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στη μάχη της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο. 
 
Αν και ευρύτερα θεωρείται ότι η πίεση που θα δεχτεί η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα από τους δανειστές και ιδιαίτερα από το ΔΝΤ θα είναι ασφυκτική, η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τη σημαία των εργασιακών.
Εδώ, ο πρωθυπουργός αφενός προβάλλει το θέμα των επενδύσεων για τις οποίες θεωρητικά ανοίγει ο δρόμος μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, αφετέρου έχει ήδη αναφερθεί σε επέκταση και εντατικοποίηση ειδικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας. Την ίδια ώρα δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα... δώσει τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
 
Επίσκεψη Βαλς με φόντο τον γαλλικό ξεσηκωμό
 
Να σημειωθεί εδώ ο συμβολισμός της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, με στόχο την προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Γαλλία όπου έχει σημάνει γενικός ξεσηκωμός κατά της μεταρρύθμισης των εργασιακών που προωθεί η κυβέρνησης Ολάντ (απελευθέρωση απολύσεων, επιχειρησιακές συμβάσεις).
 
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ορισμένοι επισημαίνουν μεν ότι ο Ολάντ υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας κατά το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης, από την άλλη ασκούν κριτική στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υιοθετεί στα εργασιακά. 
Αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Μανουέλ Βαλς που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, με δεδομένο ότι δεν αργεί ο καιρός που θα χτυπήσει η καμπάνα και για την ελληνική κυβέρνηση...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου