Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ στις δηλώσεις του υπουργού Κ. ΦΙΛΗ σε βάρος του μαθήματος της ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/06/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1-701x341.png
Ο σύλλογος αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι θα καταργήσει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας από τα σχολεία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου καταγγέλλει την πρόθεση του Υπουργού τονίζοντας την αναγκαιότητα του μαθήματος καθώς όπως επισημαίνουν :




 «τα εφόδια που προσφέρει το μάθημα στα παιδιά και η αγωγή που παρέχει σε θέματα υγείας, διατροφής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης κλπ, δεν μπορεί να αναπληρωθούν από κανένα άλλο μάθημα»
Ενώ ακόμη επισημαίνουν ότι το μάθημα διδάσκεται και είναι ευρέως γνωστό στις χώρες του Δυτικού κόσμου , στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στο Ιράν, Ινδία .
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Ο Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις που έκανε σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό επισήμανε την πρόθεσή του να «καρατομήσει» το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και μάλιστα χωρίς καμία αιδώ, δεδομένου ότι το θεωρεί «ήσσονος σημασίας». Ένα μάθημα μέσα από το οποίο εξειδικευμένοι απόφοιτοι του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ενημερώνουν, συζητούν και εκπαιδεύουν τους εφήβους για θέματα όπως : 1. Η Διατροφή (κεφ. 3 Α΄ Γυμν. και κεφ.5 Β΄ Γυμν.), 2. Αγωγή υγείας, ατομική και στοματική υγεία, πρόληψη ατυχημάτων, 3. σεξουαλική αγωγή (κεφ. 4 Α΄ Γυμν. και κεφ. 8 & 9 Β΄ Γυμν.), 4.Οικονομικά της Οικογένειας (κεφ. 2 Α΄ Γυμν. και κεφ. 3 Β΄ Γυμν.), 5. Αγωγή του καταναλωτή (κεφ. 2 Α΄ Γυμν. και κεφ. 4 στη Β΄ Γυμν.), 6. Ο Έφηβος και ο κοινωνικός του περίγυρος (κεφ. 1 Α΄ Γυμν. και κεφ.10 Β΄ Γυμν.). Όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικά για την ολόπλευρη ανάπτυξη του εφήβου αντικείμενα, διδάσκονται μέσα από διδακτικές μεθόδους κατάλληλες για το συγκεκριμένο μάθημα, τις οποίες οι απόφοιτοί μας κατακτούν μέσα από μία πληθώρα υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Πρέπει να επισημανθεί ότι το αντικείμενο της Οικιακής οικονομίας ή home economics ή domestic economics ή anthropoecology, όπως διδάσκεται και είναι ευρέως γνωστό στις χώρες του Δυτικού κόσμου , στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στο Ιράν, Ινδία . Με βάση λοιπόν την παραπάνω εκπεφρασμένη αντίληψη του υπουργού ο σύλλογος αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας ερωτά τον Υπουργό:
1) Σύμφωνα με ποια κριτήρια ένα μάθημα θεωρείται ήσσονος σημασίας; Η σημασία του κρίνεται από την παιδαγωγική λειτουργία του μαθήματος ή από τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκάστοτε διδασκόντων και της επιρροής τους στο Υπουργείο; Διότι αν ισχύει το πρώτο, πράγμα που καλόπιστα θέλω να πιστεύω , καλό θα ήταν να του εξηγηθεί ότι τα εφόδια που προσφέρει το μάθημα στα παιδιά και η αγωγή που παρέχει σε θέματα υγείας, διατροφής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης κλπ, δεν μπορεί να αναπληρωθούν από κανένα άλλο μάθημα. Επιπλέον, αν ισχύει το πρώτο τότε γιατί ο υπουργός, πριν λίγες μέρες στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (24/05/16) είχε χαρακτηρίσει αντικείμενα που πραγματεύεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας (αγωγή υγείας, διατροφή, αποτροπή της παχυσαρκίας, αποτροπή εθισμών, σεξουαλική αγωγή) ως «προτεραιότητες»;
2) Ερωτάμε τον κύριο Υπουργό με βάση ποιες προτάσεις οδηγείται σε αυτήν την απόφαση. Σε ποιες εισηγήσεις στηρίχτηκε, με ποιους φορείς συνομίλησε και ιδιαίτερα να απαντήσει αν έλαβε υπόψη του τη γνώμη των διδασκόντων του μαθήματος και των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
3) Ας εξηγήσει στις εκατοντάδες των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, πού θα απασχοληθούν μετά την κατ’ ουσίαν κατάργηση του εργασιακού τους αντικειμένου και μάλιστα σε εποχές βαθύτατης κρίσης και ανεργίας.
4) Υποθέτουμε ότι αν πραγματοποιήσει τις βλέψεις του θα καταργήσει και το αντίστοιχο Τμήμα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, βασικός σκοπός του οποίου είναι η προετοιμασία εκπαιδευτικών του μαθήματος, καθόσον η εκπαίδευση είναι η βασική πηγή αποκατάστασης των αποφοίτων. Στην περίπτωση αυτή ας εξηγήσει και στους εκατοντάδες ενεργούς φοιτητές και τις οικογένειές τους, ιδίως σε όσους κατάγονται από την επαρχία, γιατί μοχθούσαν τόσα χρόνια και στερούνταν οικονομικά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Ο σύλλογος αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι μπορεί να δίνει αγώνες και να τους κερδίζει. Θα μας βρείτε απέναντι.
Ζητάμε από την ΟΛΜΕ να αποτρέψει το σχεδιασθέν έγκλημα σε βάρος του κλάδου μας και ενός μαθήματος που διδάσκεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος Σερδάρη Σοφία
Ο γραμματέας  Κουτρούμπας Αθανάσιος
anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου