Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η ανασκαφή στην Αμφίπολη και τα θαυμαστά ευρήματά της, εξακολουθούν να… «ξινίζουν» την «Αυγή»

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2014/09/%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%85-701x496.jpg
Τα «τύμπανα του πολέμου» ήχησαν ξανά στην εφημερίδα «Αυγή» με το «αγαπημένο» της θέμα (από το 2014) την «πολεμική» κατά της ανασκαφής της Αμφίπολης και της υποβάθμισης των ευρημάτων της.




Με άρθρο της Πόλυ Κρημνιώτη η εφημερίδα (κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ), παραμονές της επίσκεψης υπουργού Πολιτισμού κ.Αλ.Μπαλτά στις Σέρρες (Σαββατοκυριακο 9-10/7), όπου θα συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει στην Αμφίπολη η… Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, με θέμα την αξιοποίηση των ευρημάτων της Αμφίπολης, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και να προκαταλάβει την όποια θετική μεταστροφή του υπουργού.
Θαυμάστε επίπεδο δημοσιογραφίας (σ.σ. οι επισημάνσεις και ο σχολιασμός δικός μας):

Πολιτισμός Αρχαιολογία-Ιστορία

Η μνήμη και η Αμφίπολη
«Η αρχαιολογική επιστήμη, γοητευτική και δύσκολη, έχει τη δική της πειθαρχία και μεθόδους, είναι εργασία διεπιστημονική, σύνθετη και αθόρυβη και πρέπει να γίνεται χωρίς παρεμβάσεις» θυμόμαστε ότι έλεγε ο υπουργός Πολιτισμού τον περασμένο Νοέμβριο, (σ.σ. υπενθυμίζει στον υπουργό η συγγραφέας) όταν παρουσιάζονταν στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, από τους ανασκαφείς, τα σπουδαία ευρήματα του ασύλητου τάφου που εντοπίστηκε πλάι στο ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο. (σ.σ. ανύψωση και υπερτονισμός του «ασύλητου» σε αντιδιαστολή με το «συλημένος» της Αμφίπολης, άρα και «ασήμαντα» ευρήματα, δεν το λέμε όμως για να μη μας πάρουν «με τις πέτρες»)

Θυμούμενοι τα λόγια του υπουργού, (σ.σ. ξανά υπενθύμιση(;) στον υπουργό μη τυχόν και αλλάξει άποψη) αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τόσο του ιδίου όσο και της ανασκαφέα του λόφου Καστά, επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνας Περιστέρη, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, (σ.σ. η πλήρη απαξίωση της εκδήλωσης, αφού το «μεταξύ άλλων» είναι το κύριο θέμα της επίσκεψης του υπουργού στις Σέρρες) στην ημερίδα για την αξιοποίηση των ευρημάτων της Αμφίπολης, που πραγματοποιεί αύριο Σάββατο η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, μετά την ξενάγηση του υπουργού από την ανασκαφέα στο μνημείο και το Μουσείο Αμφίπολης.
Η μνήμη, άλλωστε, των ημερών της online ανασκαφής είναι ακόμα νωπή. Θυμόμαστε τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στην πρωτοφανή διαχείριση της αρχαιολογικής έρευνας, την αρθρογραφία κυρίως της «Αυγής», τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τη στάση τότε του ΣΥΡΙΖΑ, την αποστομωτική δήλωση του γ.γ. της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκού Βασίλειου Πετράκου ότι «Οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της»…

(σ.σ. αναφέρονται όλοι όσοι καταφέρθηκαν κατά της ανασκαφής με διαπιστώσεις που έκαναν από … εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ανασκαφή και τα όσα διάβασαν στον τύπο)

Θυμόμαστε και τις επιθέσεις που δέχτηκε η «Αυγή» όταν αποκάλυπτε την έκθεση της αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο διευθυντών – αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού και πανεπιστημιακού μηχανικού στον λόφο Καστά, που αναιρούσε τη χρονολόγηση στην οποία επιμένει η ανασκαφέας και εξέφραζε σοβαρές ενστάσεις για την ανασκαφική διαδικασία (σ.σ. η οποία έκθεση είναι ακόμη «μυστική» μια και ποτέ δεν παρουσιάστηκε επίσημα, παρά μόνο μέσα από αποσπασματικές «διαρροές» της εφημερίδας) . Αυτά για να θυμόμαστε.

(σ.σ. Φυσικά ούτε λόγος γίνεται για τα ευρήματα των ανασκαφών (σφίγγες, ψηφιδωτά, Καρυάτιδες) που είδε και θαύμασε ολόκληρη η υφήλιος)

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Πολιτισμού στη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σερρών και τους επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, με τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Πολιτισμού Σερρών και άλλους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

 (σ.σ. και ο Επίλογος της ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ)

(σ.σ.  Δεν έκανε βέβαια καμία αναφορά στα όσα τεκμηριωμένα ανακοίνωσε η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη στην τελευταία της παρουσίαση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου απέδειξε τη χρονολόγηση του μνημείου με επιστημονικά δεδομένα)

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:  

(σ.σ. 1 Και για να εξηγούμαστε: Δεν επικροτούμε (αλλά αποδοκιμάζουμε) την όλη παρουσίαση και εκμετάλλευση της ανασκαφής απο την τοτε Κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά αυτό απέχει παρασάγγες απο το να κατηγορούμε αναπόδεικτα (και με μόνο κριτήριο την… ταχύτητα) μια αρχαιολόγο για το πως επιτέλεσε το έργο της και πολύ περισσότερο να απαξιώνουμε τα αποτελέσματα της)   
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:   Δεν πειράζει κάποια στιγμή (100 ή 200 χρόνια) θα ανακαλύψουν και «δικοί σας»  Αρχαιολόγοι  ανάλογο μνημείο, «κάτω από το αυλάκι», εως τότε ΞΥΔΙ!!!


 anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου