Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Αφορολόγητο μόνο με κάρτα: Κίνδυνος για νέο φιάσκο

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_112618/aforologito-mono-me-karta-kindunos-gia-neo-fiasko.w_l.jpg
Το μεν πνεύμα μπορεί να είναι πρόθυμο στο υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα είναι όμως πλέον αν υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστεί τεχνικά το σύστημα Taxis.




Παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου για τα έσοδα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών περί ενεργοποίησης εντός του έτους του νέου νόμου για την τόνωση των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο ολόκληρο το πακέτο μέτρων να αναβληθεί για το νέο έτος.
Το μεν πνεύμα μπορεί να είναι πρόθυμο στο υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα είναι όμως πλέον αν υπάρχει ο χρόνος να προετοιμαστεί τεχνικά το σύστημα Taxis ώστε να μπορεί να «πιστώνει» σε κάθε φορολογούμενο τις συναλλαγές που έχει κάνει άλλοτε με τη χρεωστική και άλλοτε με την πιστωτική του κάρτα.
Έχουμε φτάσει στον Αύγουστο και το περίφημο νομοσχέδιο που εξαγγέλλεται ξανά και ξανά εδώ και περίπου έναν χρόνο, δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή ακόμη. Πλέον, ακόμη και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, δύσκολα θα υπάρχει νόμος δημοσιευμένος στο ΦΕΚ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. Φαίνεται όμως ότι ακόμη και αυτό δεν αρκεί. Ορατός είναι ο φόβος και αυτό το μέτρο να «κολλήσει» στην ελλιπέστατη προετοιμασία που έχει γίνει από τεχνικής και οργανωτικής άποψης.

Έχει προηγηθεί ήδη μια αποτυχία

Το φιάσκο με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ένα μέτρο μπορεί να «βουλιάξει» εξαιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας. Ουδείς υπολόγισε εκ των προτέρων τις επιπτώσεις που θα είχε η ενσωμάτωση των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Κι όταν τα νούμερα κυκλοφόρησαν στα υπουργικά γραφεία, αντί να αναζητηθεί μια λύση, προτιμήθηκε να «παγώσουν» όλα και τα αγροτεμάχια (ακόμη και εκτάσεις πολύ μεγάλης αξίας) να παραμένουν στο φορολογικό απυρόβλητο.
Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Υποτίθεται ότι οι διατάξεις που θα συνέδεαν τη χορήγηση του αφορολογήτου της κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών (ποσοστό από 5% έως 40% του εισοδήματος, να αποδεικνύεται ότι διατέθηκε σε συναλλαγές οι οποίες πληρώθηκαν με κάρτα) θα είχαν ήδη ψηφιστεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο το περιεχόμενο των διατάξεων.
Στην πράξη, παραμένει ακόμη άλυτος γρίφος το πώς θα γίνει η ταύτιση του κάθε φορολογούμενου με τις κάρτες που διαθέτει ώστε στη συνέχεια να μπορεί το Taxis να υπολογίσει την αναλογία των ηλεκτρονικών πληρωμών στο εισόδημα. Ουσιαστικά, με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να δηλωθούν στο υπουργείο Οικονομικών –και μάλιστα ηλεκτρονικά- το σύνολο των καρτών που υπάρχουν στη χώρα: πιστωτικές και χρεωστικές.
Πρόκειται για 15 εκατομμύρια κάρτες οι οποίες θα πρέπει να ταυτιστούν με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων. Είναι μια δουλειά η οποία θα πρέπει είτε να γίνει αυτόματα από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών (σ.σ δεδομένου ότι οι τράπεζες γνωρίζουν τον ΑΦΜ των πελατών τους) είτε κατά δήλωση των πελατών.
Και στις δύο περιπτώσεις, απαιτείται πολύ μεγάλη προετοιμασία η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, η τουριστική σεζόν έχει ήδη χαθεί.

Η χρήση του «πλαστικού χρήματος»

Αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών κατά 1,4 εκατομμύρια μέσα στο β’ εξάμηνο του 2015 προκάλεσε η επιβολή των capital controls. Συνολικά, ο αριθμός των καρτών έφτασε στα 14,2 εκατομμύρια με τη μεταβολή συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2015 να ανέρχεται στο 11,26%. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκδοση χρεωστικών καρτών.
Λόγω της άμεσης ανάγκης που προέκυψε για πρόσβαση στα ATMs αλλά και διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ σε supermarkets κλπ) ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 1,3 εκατομμύρια (ή κατά 12,9%) συγκριτικά με το α’ εξάμηνο.
Στο τέλος του 2015, οι χρεωστικές κάρτες αντιστοιχούσαν στο 81% του συνόλου (δηλαδή σε 11,5 εκατομμύρια) και οι πιστωτικές κάρτες στο υπόλοιπο 19% ή 3,7 εκατομμύρια τεμάχια.
Πολύ μεγάλη αύξηση –της τάξεως του 59%- παρατηρήθηκε στον αριθμό των συναλλαγών. Ωστόσο συνολική αξία αυξήθηκε μόλις κατά 12% στοιχείο που οφείλεται στην σημαντική πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή. Και σε αυτούς τους δείκτες, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των χρεωστικών χαρτών καθώς ο αριθμός συναλλαγών αυξήθηκε κατά 71% και η αξία των συναλλαγών κατά 14%.
Σε ετήσια βάση, το 2015 διενεργήθηκαν 381,2 εκατομμύρια συναλλαγές με πλαστικό χρήμα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2014. Η συνολική αξία των συναλλαγών, ανήλθε στα 53,2 δις. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% συγκριτικά με το 2014.
Κατά μέσο όρο, πραγματοποιήθηκαν στο β’ εξάμηνο 16 συναλλαγές ανά κάρτα, αριθμός αυξημένος κατά 33,3% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο.

Αντιστρόφως ανάλογη της αύξησης του αριθμού των συναλλαγών ανά κάρτα, ήταν η πορεία της μέσης αξίας της συναλλαγής ανά κάρτα. Στο β’ εξάμηνο, η μέση συναλλαγή ανήλθε στα 1976 ευρώ ενώ αν απομονωθούν οι χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία της συναλλαγής διαμορφώνεται στα 2.234 ευρώ.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή στο β’ εξάμηνο ανήλθε στα 120 ευρώ από 171 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 29,6%. Για τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση στα 128 ευρώ από 191 ευρώ στο α’ εξάμηνο.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου