Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα «πυκνή» σε ότι αφορά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Πρωτόγνωρα γεγονότα (π.χ. επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο εσωτερικό, τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη, τεράστιο διεθνές προσφυγικό ρεύμα) σε ολόκληρο τον κόσμο και η γενικότερη εκτίμηση είναι πως αν δεν υπήρχε η δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, τότε η διεθνής οικονομική κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή.
Όλα αυτά -όπως φυσικά και η ασκούμενη εσωτερική οικονομική πολιτική- επηρέασαν τις τιμές των μετοχών, των ομολόγων, των ακινήτων και των λοιπών κατηγοριών επενδύσεων.
Η πορεία των δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ από τις 840,44 μονάδες που βρισκόταν μία ημέρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 βρίσκεται σήμερα στις 576 μονάδες (περίπου στο -31%), με τις μεγαλύτερες απώλειες να έχουν καταγράψει οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου (πτώση άνω του 95%). Πάντως, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία πενταετία έχουν διαμορφωθεί γύρω στο 53%.
O δείκτης οικιστικών ακινήτων της Τραπέζης της Ελλάδος που στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 βρισκόταν στις 101,8 μονάδες, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου είχε κατρακυλήσει στις 63,2 μονάδες, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε στις 59,7 μονάδες (εκτιμάται ότι η πτωτική τάση συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο).
Σε αντίθεση με ότι συνέβη στο κομμάτι των μετοχών και των ακινήτων, οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν σημαντικά κέρδη κατά το συγκεκριμένο δεκαοκτάμηνο, καθώς -μετά από περιπέτειες και διακυμάνσεις- οι αποδόσεις (yields) των κρατικών και των περισσότερων εταιρικών τίτλων υποχώρησαν και πλέον στα 10ετή είναι οριακά υψηλότερα του 8%.
Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σήμερα αρκετά κάτω του 1% για το «παλιό χρήμα», ενώ κατά διαστήματα αναμένεται πως θα προσφερθούν υψηλότερες αποδόσεις σε όσους επιστρέψουν στις τράπεζες χαρτονομίσματα «από το στρώμα» ή φέρουν εμβάσματα από το εξωτερικό.
Τσουχτεροί φόροι
Η φοροκαταιγίδα του «τρίτου μνημονίου» δεν μπορούσε να αφήσει ανέπαφες και τις εγχώριες επενδύσεις. Θα αναφερθούμε ενδεικτικά στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής ανέβηκε από το 26% στο 29%.
- Ο φόρος επί των διανεμόμενων μερισμάτων αποφασίστηκε να αυξηθεί το 2017 σε 15% από 10%.
- Ο συντελεστής φόρου στις καταθέσεις ανέβηκε από το 10% στο 15% (επιπλέον τα έσοδα από τόκους και μερίσματα επιβαρύνονται και με «εισφορά αλληλεγγύης»).
- Μεγαλύτερες είναι πλέον οι φορολογικές επιβαρύνσεις των ενοικίων για τα υψηλότερα εισοδήματα.
- Θεσμοθετήθηκαν «ελάχιστοι φορολογικοί συντελεστές» πολύ αυξημένοι σε σχέση με πριν, επί των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ΑΕΕΑΠ (ακίνητη περιουσία).
«Κουρεμένοι» ομολογιούχοι του δημοσίου: Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν υποσχεθεί λύση για το πρόβλημα των μικροομολογιούχων του ελληνικού δημοσίου (υπόθεση PSI), πλην όμως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους όταν ανέλαβαν την εξουσία, κάτι που πράττει μέχρι σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κανένας μικροεπενδυτής δεν αποζημιώθηκε, ή έστω δεν έλαβε κάποια άλλη (π.χ. φορολογική) ελάφρυνση. «Μηδέν εις το πηλίκο» και για τις κουρεμένες επιχειρήσεις που απλά… έκαναν το λάθος να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο ελληνικό δημόσιο. Οι ομολογιούχοι που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων «έχασαν» πρόσφατα την υπόθεση (αντίδικος ήταν το ελληνικό δημόσιο), ενώ το σχετικά ευχάριστο πάντως ότι κάποιοι ομολογιούχοι που κινήθηκαν νομικά εναντίον των τραπεζών οι οποίες «διαμεσολάβησαν», πέρυσι τέτοια εποχή είχαν κερδίσει πρωτόδικα την υπόθεση.
Πληγέντες της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια: Επτά ολόκληρα χρόνια κλείνουν από το λουκέτο του ομίλου τον προσεχή Σεπτέμβριο και κανείς δικαιούχος των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value δεν έχει δει ακόμη το… χρώμα του χρήματος.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει νόμο το καλοκαίρι του 2009, στη συνέχεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας δεν προχώρησαν σε καμιά ουσιαστική λύση, ενώ το πρόβλημα μέχρι σήμερα παραμένει ακέραιο, παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων που κατά καιρούς έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Οι πληγέντες λοιπόν των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value περιμένουν πρώτα να εισπράξουν κάποια ποσά από το προϊόν της εκκαθάρισης των δύο εταιρειών (όποτε αυτή προχωρήσει σημαντικά) και τα υπόλοιπα του πίνακα των δικαιούχων (που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί!) θα τα διεκδικήσουν από το Εγγυητικό Ταμείο Ζωής, το οποίο ωστόσο επί του παρόντος δεν διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr
financialbox.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου