Η ζωή χιλιάδων ασθενών κρέμεται σε μια κλωστή αφού παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες για ελλείψεις μηχανημάτων ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, η αναμονή συνεχίζει να είναι 6 και 7 μήνες.
Αποτέλεσμα είναι πολλά περιστατικά να μην φθάνουν καν για ακτινοθεραπεία αφού οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν ακόμη υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ήδη ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόνευθύνες για τις καθυστερήσεις έναρξης της ακτινοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς.
Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τον περασμένο Μάιο είχε ζητήσει τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών, με αναφορά που είχε καταθέσει στον Εισαγγελέα. Ο ΙΣΑ έκανε λόγο για απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας εξηγεί στο HealthReport.gr: «Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις σε πολλά νοσοκομεία το επόμενο ελεύθερο ραντεβού για ακτινοθεραπεία είναι τον Μάρτιο του 2017. Όμως σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου όπως κεφαλής και τραχήλου ή σε κάποιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου η έναρξη της ακτινοθεραπείας πρέπει να είναι άμεση»!
Σύμφωνα με τον κ.Πισσάκα ετησίως στη χώρα μας περίπου 30.000 ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία αλλά τελικά μόνο 22.000 με 23.000 φθάνουν σεακτινοθεραπευτικά τμήματα για να υποβληθούν στη θεραπεία.
Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ήδη μελετά το γεγονός και συγκεντρώνει στοιχεία γιατί χιλιάδες ασθενείς δεν κατορθώνουν να κάνουν τελικά ακτινοθεραπεία ενώ τη χρειάζονται.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να αποδείξουμε και με στοιχεία πια, ότι τελικά οι ασθενείς που δεν κατορθώνουν να φθάσουν για ακτινοθεραπεία λόγω έλλειψης μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, χάνουν τελικά τη ζωή τους εξαιτίας αυτού» σημειώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Θανάτους λόγω καθυστέρησης στην ακτινοθεραπεία είχαν καταγγείλει και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία πρόσφατα (ΠΟΕΔΗΝ).
Απλήρωτοι και οι ιδιώτες για τις ακτινοθεραπείες
Και την ώρα που οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες λόγω αδυναμίας του δημοσίου, οΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για τις θεραπείες αυτές μέσα στο 2016 στον ιδιωτικό τομέα.
Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ενώ η διαδικασίαεκκαθάρισης για τους πρώτους μήνες του 2016, επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στιςαρχές Σεπτεμβρίου ώστε να πληρωθούν τα ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία, η διαδικασία …κόλλησε για άλλη μια φορά.
Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα τουΕΟΠΥΥ αδυνατεί να «σηκώσει» τα νέα δεδομένα που προστίθενται, καθώς πλέον τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υποβάλλουν και πλάνο ακτινοθεραπείας με όλα τα στοιχεία για τις θεραπείες που πραγματοποίησαν.
Αποτέλεσμα όμως είναι να μην έχει καταβληθεί στον ιδιωτικό τομέα ούτε ένα ευρώμέσα στο έτος και να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα οι ακτινοθεραπείες των ασθενών.
Σύμφωνα με τον κ.Πισσάκα εάν όλοι οι ασθενείς που είχαν ανάγκη υποβάλλονταν τελικά σε ακτινοθεραπεία (περίπου 30.000), το κόστος δε θα ξεπερνούσε τα 70 εκατ. ευρώ. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ με βάση πρόχειρους υπολογισμούς καθότι τα στοιχεία διατηρούνται κατά τη γνωστή τακτική μυστικά, διαθέτει κοντά στα 20 με 22 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση από την πρώτη περίοδο ήδη της διακυβέρνησής της είχε διαφημίσει δεόντως ότι ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς να πηγαίνουν δωρεάν στον ιδιωτικό τομέα για ακτινοθεραπείες.
Μάλιστα με βάση τον πρώην υπουργό Υγείας Π.Κουρουμπλή είχε ήδη καταρτισθεί το σχέδιο της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο η διαδικασία μπλόκαρε στη συνέχεια.
Μ αυτά και μ αυτά όμως σήμερα χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς ψάχνουν με …μέσον μία θέση στο δημόσιο τομέα προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία και να σώσουν τη ζωή τους.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
πηγή: healthreport.gr
allanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου