Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Αντισταθμιστικά μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

http://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/story/2016/05/19/32697/main/image.jpeg
Αριθμ. οικ.40124/8516 – ΦΕΚ B 2909 – 13.09.2016
Αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης ΕΚΑΣ







Τον Οκτώβριο 2016 θα ξεκινήσει η καταβολή των ποσών που αντισταθμίζουν την απώλεια του ΕΚΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 17-08-2016
Συνέχεια στην επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στους συνταξιούχους, δίνουν σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «Αλαλούμ με το νόμο για την “επαναφορά” του ΕΚΑΣ».
Η καλύτερη απάντηση στην παραπληροφόρηση είναι η αλήθεια και αυτή είναι ότι:
• Από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη (Αρ. πρωτ.: Φ. 80000/οικ. 36222/1398/ 8.8.2016 Γνωστοποίηση διατάξεων του ν.4411/2016 ) για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.
• Η εφαρμογή των υπόλοιπων ρυθμίσεων που προβλέφτηκαν στον ν.4411/2016 (καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στην σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δυο συζύγους, η καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και η χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας) εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους. Οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει το Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου 2016.

• Σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με δήθεν έλλειψη χρημάτων, αφού τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί, και σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οπότε και ισχύει η νομοθετική ρύθμιση.
Αντισταθμιστικά μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ με τις διατάξεις του άρθρου τριακοστού πρώτου του N. 4411/2016 (Α 142) 
Συγκεκριμένα:
Θεσπίζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του ν.4387/2016, στερούνται το ΕΚΑΣ, μέχρι την τελική κατάργηση του:
Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,
Χορήγηση έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης:
i) στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό, σε περίπτωση παύσης καταβολής του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους,
ii) στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.
Ειδικά για το έτος 2016 θεσπίζονται τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:
Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως,
Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή ποσού από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν από 1η Αυγούστου 2016.
Αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης ΕΚΑΣ
1. Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα, μέχρι την τελική κατάργηση του:
α. Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη,
β. Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.
γ. Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.
2. Για το έτος 2016 θεσπίζονται τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:
α.. Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 Ευρώ μηνιαίως.
β. Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή ποσού από 115 Ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αρχίζουν να ισχύουν την 1η Αυγούστου 2016. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια.

odigostoupoliti.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου