Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Αέριο: Ρώσοι, Τούρκοι «λοξοκοιτάνε» Ελλάδα για επέκταση Turkish Stream

http://air.euro2day.gr/cov/fi/fisiko_aerio_180_2_135852_0n6414_b.jpg
Το ρωσικό σχέδιο αναβίωσε μετά την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών στα θέματα τιμολόγησης του ρωσικού αερίου. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός.




H επέκταση του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα, ώστε να καταλήξει στη Ιταλία, εξετάζεται πλέον σοβαρά από τις δύο αντίπαλες μέχρι πρόσφατα χώρες, ενώ ήδη η Τουρκία συμφώνησε να παραχωρήσει στη ρωσική Gazprom άδεια χρήσης της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα για τη διέλευση του αγωγού.
Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller στο πρακτορείο Itar Tass, μετά τις επαφές με Τούρκους αξιωματούχους στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κίνα.
Οι δηλώσεις Miller δείχνουν ότι η ρωσική εταιρεία εμμένει στην προοπτική δημιουργίας ενός νότιου διαδρόμου για την προώθηση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας, έστω με μειωμένη στο μισό μεταφορική δυναμικότητα έναντι της αρχικής, για την οποία σχεδιαζόταν ο ακυρωμένος πλέον South Stream.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο σχεδιασμός προβλέπει δύο υποθαλάσσιους αγωγούς με δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων ο κάθε ένας, έναντι περίπου 62 δισ. κ.μ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Έτσι εκτιμάται ότι τα σενάρια που εξετάζει πλέον η ρωσική εταιρεία, προβλέπουν ακόμη και την περίπτωση ο αγωγός να φτάσει μέχρι την Τουρκία χωρίς περαιτέρω επέκταση.
Στην έντονη κινητικότητα που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να προστεθεί η συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο ο Alexey Miller με τον Marc Benayoun CEO της Edison και αντιπρόεδρο της γαλλικής EDF (η γαλλική ΔΕΗ ΔΕΗ -2,65%, μητρική της Edison) με κύριο θέμα την αξιοποίηση του σχεδίου του υποθαλάσσιου ελληνο-ιταλικού αγωγού IGI –Poseidon για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.
Το ρωσικό ενεργειακό σχέδιο αναβίωσε μετά την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία (είχαν διακοπεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού στη Συρία). Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών στα θέματα τιμολόγησης του ρωσικού αερίου που θα παραλαμβάνει η Τουρκία μέσω του αγωγού, καθώς στο θέμα αυτό η απόσταση τους παρέμενε μεγάλη.
H επέκταση του αγωγού προς Ελλάδα και στη συνέχεια προς Ιταλία δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, παρότι οι επικεφαλής των εταιρειών Gazprom, Edison και ΔΕΠΑ, Alexey Miller, Marc Benayoun και Θοδωρής Κιτσάκος τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψαν MOU για τη συνεργασία τους στη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας και του υποθαλάσσιου αγωγού Poseidon.

Το βουλγαρικό hub

Την κινητικότητα που υπάρχει στην περιοχή, (αγωγός ΤΑΡ που κατασκευάζεται, σχέδιο ελληνοβουλγαρικού αγωγού, επέκταση δυναμικότητας τερματικού LNG Ρεβυθούσας, σχέδιο πλωτού τερματικού LNG Αλεξανδρούπολης) επιδιώκει να αξιοποιήσει η Βουλγαρία που έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία hub (κόμβου) στη Βάρνα.
Ήδη η κυβέρνηση της χώρας έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη, πολιτική και οικονομική, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα δε με δηλώσεις που έκανε στη Βάρνα ο διευθυντής εσωτερικής ενεργειακής αγοράς της Επιτροπής Klaus-DieterBorchardt, οι υπηρεσίες του αναμένουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου την κατάθεση της λεπτομερούς οικονομικοτεχνικής μελέτης (feasibilitystudy) για τη δημιουργία του hub, προκειμένου έτσι να προωθηθεί το αίτημα για χρηματοδότηση του σχεδίου από την ΕΕ.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου