Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Νέα πρόκληση των Τούρκων: «Η Σαμοθράκη είναι αποστρατικοποιημένη», λένε με ΝΟΤΑΜ

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/25ccb43df525b4c6d98bcd3d9376b7f8_L.jpg
Στην «ελευθερία έκφρασης» του Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας για την ισχύ διεθνών συμβάσεων όπως η Συνθήκη της Λωζάννης.




Άλλα δηλώνουν… άλλα κάνουν
«Ολες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες». Επί τούτου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι ο κ. Ερντογάν «σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία». Και υπογράμμισε πως πρόκειται για «ελευθερία έκφρασης», η οποία «δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».
Την ίδια στιγμή… συνεχίστηκε η ανταλλαγή NOTAM, ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο. Συγκεκριμένα, με τις NOTAM Α4475/16, Α4476/16 και Α4485/16, η Αγκυρα τονίζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη και Καστελλόριζο είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Επίσης, απορρίπτει την ελληνική NOTAM Α2221/16, βάσει της οποίας προσδιορίζονται οι συντεταγμένες του FIR Αθηνών. Στην τουρκική ΝΟΤΑΜ, τα όρια του FIR Αθηνών χαρακτηρίζονται ως απλώς μια πρακτική ανάγκη για την εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τουρκική NOTAM, κάθε πληροφορία που παρέχεται σε αυτό το πλαίσιο «είναι φανταστική». Κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τα σύνορα με τον ίδιο τρόπο που τα αντιλαμβάνεται η Ελλάδα.
Οπως αναφέρουν εξάλλου πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, η τουρκική πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει με SUBNOTE να δεσμεύσει εκτεταμένες περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και βόρεια της Κρήτης για να ασκηθούν τρία υποβρύχιά της με συνέπεια η χώρα μας να υποβάλει πριν από λίγες μέρες υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για τη δέσμευση μεγάλων περιοχών και για μακρό διάστημα.
Υπό διαρκή έλεγχο
Ακολούθως κι ενώ οι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν την άσκηση «Παρμενίων 2016», τα τρία υποβρύχια εντοπίστηκαν, τόσο από πλοία επιφανείας όσο και από τα υποβρύχιά μας με συνέπεια τα τουρκικά υποβρύχια να βρίσκονται διαρκώς υπό έλεγχο και χωρίς να μπουν τελικά σε χωρικά μας ύδατα.
Μετά τα ανωτέρω αποφασίστηκε τα σύγχρονα υποβρύχια τύπου U214 («Παπανικολής», «Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης») να διεξάγουν περιπολίες στο Αιγαίο εκ περιτροπής στα σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα για προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων, απλώνοντας «δίχτυα» για τα τουρκικά υποβρύχια.
Συγκεκριμένα δύο από αυτά θα περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και μέχρι την Κρήτη και τα άλλα δύο θα αναλάβουν τον βόρειο τομέα και συγκεκριμένα την περιοχή της Χίου και της Λέσβου μέχρι τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.


Πηγή: alexpoli.gr
      seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου