Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Τόμσεν: Να φύγουμε εδώ και τώρα τρέχοντας από την Ελλάδα

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118543/tomsen-na-fugoume-edw--twra-trexontas-apo-tin-ellada.w_l.jpg
Ανοιχτά υπέρ της συνολικής εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα τάσσεται πλέον ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη.




Ανοιχτά υπέρ της συνολικής εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα τάσσεται πλέον ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο πηγή με γνώση του ζητήματος, ο Ποουλ Τόμσεν προτείνει να εξέλθει ολικά το Ταμείο από την Ελλάδα, κάτι που προκαλεί ρήγματα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η άποψη του Τόμσεν βασίζεται στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μονάχα οικονομικό, δεν είναι δηλαδή μονάχα τα οικονομικά μεγέθη και η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και πολιτικό, καθώς καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να σώσει το πρόγραμμα.
Η άποψη Τόμσεν δεν είναι βεβαίως η μόνη εντός του Ταμείου, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν πως αντί για άμεση έξοδο, μπροστά στην άρνηση του Βερολίνου να συζητήσει άμεσα το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων, προτιμούν να αποδεχθούν μια αναβολή των μεγάλων αποφάσεων για ένα χρόνο. Τουτέστιν, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η διάσταση Βερολίνου-ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους έγινε για ακόμη μια φορά εμφανής κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Β. Σόιμπλε και η Κρ. Λαγκάρντ.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118543/upl57f7acda66cf2.jpg
O επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν

Κόντρα Σόιμπλε-Λαγκάρντ

Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα” και τόνισε ότι “όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό”.
“Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα” πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι’ αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πολύ δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα.

«Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118543/upl57f7ad2240bac.jpg
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΔΝΤ

Οι Βρυξέλλες και ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα.
«Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118543/upl57f7ae1038a59.jpg
Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου