Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: Οι «λύσεις» των θεσμών έμοιαζαν περισσότερο με τιμωρία

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2016-10/eurokoinoboulio.jpg?itok=giQL41Zm
Οι Ιταλοί Ελεονόρα Φορέντσα και Σέτζιο Κοφεράτι είναι δυο από τους τριάντα έξι σοσιαλιστές, πράσινους και αριστερούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν με επιστολή τους από τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, να αναπτυχθεί ουσιαστική δράση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. 




Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλησαν να εξηγήσουν πιο αναλυτικά τη θέση τους, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία του να μπορέσει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στήριξης του ελληνικού λαού, ώστε να βοηθηθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας επιστολή μας συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση και παρέμβαση επί του χρέους, για να μπορέσει να ξεπερασθεί η φάση της λιτότητας και των δυσκολιών στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζει στο Πρακτορείο η Ελεονόρα Φορέντσα, ευρωβουλευτίνα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.
Η Ε. Φορέντσα, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ιταλικό ψηφοδέλτιο και συμμαχία κομμάτων "Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα, προσθέτει «το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδικά μέτρα, τα οποία να αφορούν μια μακρά χρονική περίοδο.
Με την επιστολή μας θέλουμε να καταφέρουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση, λαμβάνοντας υπόψη και ότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταλάβουμε τι πόσο θα καταβληθεί ή δεν θα καταβληθεί από τις δόσεις που απομένουν λέει στο η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτίνα.
Με αναφορά στη δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσθέτει «Από την αρχή της νομοθετικής αυτής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρήσαμε το θέμα του χρέους κεντρικής σημασίας. Ζητήσαμε να επαληθευθεί πώς έχει συσσωρευθεί και να οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος από τη στιγμή που θεωρούμε ότι το δημόσιο χρέος είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόπος για να ασκείται πίεση στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις».
Τέλος, σχετικά με τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, η Ελεονόρα Φορέντσα επισημαίνει: «Την ώρα που σχεδόν όλοι-εκτός, βέβαια από τα γεράκια μιλούν για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα και να δοθεί περισσότερη ευελιξία, το να μπορέσει να ξεπερασθεί η ελληνική κρίση, αποτελεί κύρια απόδειξη των όλων αυτών προθέσεων».
Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος της Μπολόνια Σέρζτιο Κοφεράτι. Από τα κύρια στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, μετά την έξοδό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μέλος -ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και να τελειώσουν οι τιμωρητικές διαθέσεις», είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Κοφφεράτι και στη συνέχεια θέλησε να εξηγήσει:
Σε ‘οτι αφορά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τάχθηκαν υπέρ λύσεων που έμοιαζαν περισσότερο "τιμωρητικές" από ότι μεταρρυθμιστικές, κάτι που, σε έναν βαθμό περιορίζει την αισιοδοξία μου. Θεωρώ, όμως, ότι η στάση αυτή πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει και να επιδειχθεί μια στοιχειώδης καλή θέληση για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψουμε στους Έλληνες να ολοκληρώσουν την τόσο δύσκολη και κοπιαστική πορεία που έχουν ξεκινήσει. Εκτιμώ, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η καλή διάθεση θα πρέπει να μιλήσουμε για αντίποινα, και όχι για βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της<
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην συνδικαλιστή, μια λογική λύση για το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν μόνον προς όφελος της χώρας μας, όπως εξηγεί, μιλώντας και για την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών:
«Εσείς οι Έλληνες δείξατε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και θάρρος, και σε πολλές περιπτώσεις δεν σας προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφύγει να σας βάλει, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Και δεν το λέω μόνον προς όφελος της Ελλάδας, διότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση μια άλλη χώρα-μέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών, εκτός από αυστηρότητα, πρέπει να επιδεικνύεται και λογική», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια.
Κατά την άποψη του Ιταλού ευρωβουλευτή, τέλος, η προσπάθεια δεν εξαντλείται με την επιστολή προς τον Πιερ Μοσκοβισί, αφού ο κύριος στόχος πρέπει παραμένει η όσο γίνεται ευρύτερη ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους:

«Πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το θέμα, έχει δείξει ευαισθησία και ενδιαφέρον που δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τους υπόλοιπους θεσμούς, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά ούτε και την Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη γενικότερη υποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά το κύριας σημασίας αυτό θέμα, τονίζει ο Σέρζιο Κοφεράτι.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου