Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Σερρών: Ακραίοι φιλόζωοι εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου και δεν επιτρέπουν την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/10/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%A3%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD-2016-701x394.jpg
Χρήστος Γρηγοριάδης-Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το κυνοκομείο: «Zητάμε να σεβαστούν το νόμο για την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων»




Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το κυνοκομείο του Δήμου Σερρών Χρήστος Γρηγοριάδης την Τρίτη 25-10-2016, προκειμένου να διευκρινήσει τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

«Θα θέλαμε να διευκρινήσουμε για μιά ακόμη φορά ότι η θέση της δημοτικής αρχής για το θέμα των αδεσπότων ζώων και συγκεκριμένα για την ευθανασία και την περισυλλογή τους, είναι η εφαρμογή του νόμου 4235/14».

Ο νόμος 4235/14 για την ευθανασία αναφέρει τα εξής: (αρθρ.46 παρ.4 εδαφ.γ)

«Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν τη φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία».

Ενώ στην (παρ. στ )του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι:

«Eπικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».

Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων ο ίδιος νόμος ( αρθρ 17 παρ.4 εδαφ.ε) προβλέπει ότι:

«…Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοικών συγκοινωνιών στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ».

Συνεχίζοντας ο κ. Χρήστος Γρηγοριάδης τόνισε ότι:

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι ακραίοι φιλόζωοι  που εμποδίζουν το Δήμο να εφαρμόσει το νόμο και δεν επιτρέπουν την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων. Ζητάμε να σεβαστούν το νόμο για την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων».
Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγοριάδης υπενθύμισε ότι ο Δήμος Σερρών είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που διαθέτει  κυνοκομείο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, προυπολογισμού 365.000 ευρώ.
Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο που επιτελεί το δημοτικό κυνοκομείο λέγοντας ότι
«ο Δήμος Σερρών διαθέτει κάθε χρόνο πάνω από 100.000 ευρώ για προμήθεια τροφών, φαρμάκων, εμβολίων κ.α.  Εφαρμόζει ένα πλήρες πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών. Έχει δημιουργήσει επίσης, δίπλα στο δημοτικό κυνοκομείο, χώρο τεσσάρων στρεμμάτων επανένταξης των αδέσποτων ζώων».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γρηγοριάδης υπογράμμισε ότι

«το πρόβλημα των αδεσπότων προκαλείται από κάποιους ασυνείδητους πολίτες οι οποίοι παρατάνε τα ζώα στο δρόμο, όταν αδυνατούν να τα φροντίσουν. Πρέπει να αποκτήσουν την ανάλογη παδεία προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα των αδεσπότων οριστικά», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης. Η δημοτική αρχή προκειμένου να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, δημιούργησε κοινωνικό spot, το οποίο προβλήθηκε σε όλα τα τοπικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου