Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Online με 84 χώρες η Εφορία

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2016-10/eforia_0.jpg?itok=wCfnpjQX
Στον «παγκόσμιο ιστό φορολογικών πληροφοριών» για την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους και της φορολογικής κλοπής και απάτης μπαίνουν οι ελληνικές φοροελεγκτικές αρχές από τους επόμενους μήνες.




Το νέο «υπερόπλο» που θα έχει στα χέρια της η Εφορία είναι το Σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, μια παγκόσμια πλατφόρμα όπου θα ανταλλάσσονται πληροφορίες, από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων στη χώρα της φορολογικής κατοικίας. Το σύστημα που ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε πρώτη φάση σε 84 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.
Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών διαρκώς διευρύνεται, καθώς άλλες 17 χώρες έχουν δεσμευτεί για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στη διετία 2017-2018. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συνεργάσιμων χωρών και το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών βρίσκεται ήδη για ψήφιση στη Βουλή.
Ο ελεγκτικός κλοιός έχει αρχίσει να κλείνει για τους Ελληνες που κατέχουν μαύρα κεφάλαια και τα έχουν μεταφέρει σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους, όπως Ανδόρα, Νήσοι Κέιμαν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, θεωρώντας ότι είναι ασφαλή καταφύγια και δεν θα εντοπιστούν από τις φοροελεγκτικές αρχές.
Εχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. σε 54 χώρες του κόσμου.
Η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για να επισημάνει ότι «αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικιοθελή αποκάλυψε κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες». Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρας μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.


    Πηγή: ΕΘΝΟΣ
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου