Η δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη και καθοριστική για την ελληνική κυβέρνηση και πιθανότατα να σημάνει την απαρχή πολιτικών εξελίξεων καθώς είναι βαρύ το φορτίο των 44 προαπαιτούμενων μέτρων.
Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για την τελευταία στροφή πριν από την ανάπτυξη της οικονομίας ακολουθώντας παρόμοιο αφήγημα με αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά που μετά το Success Story «έβλεπε» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όμως η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup που πάγωσε την Αθήνα, για την απελευθέρωση της υποδόσης του 1,1 δις. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δις. ευρώ που πιστοποίησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κινούνται στους ρυθμούς του Β. Σόιμπλε και ζητούν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις και χαλάρωση, αποτελεί το πρώτο δυσοίωνο μήνυμα για το μέλλον της 2ης διαπραγμάτευσης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν να γίνει ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος εντός του Οκτωβρίου
Η
νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας υπό την
Πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα μετά το αναμενόμενο ανασχηματισμό ο οποίος
εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να
αντιμετωπίσει 9 σημαντικά εμπόδια που ενδέχεται να προκαλέσουν
σημαντικές πολιτικές εξελίξεις εάν δεν πάει κάτι καλά.Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν να γίνει ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος εντός του Οκτωβρίου γιατί αναμένεται η 2η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, ακόμα και στις αρχές του 2017. Η κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εφαρμογή σκληρών διατάξεων τις οποίες έχει ψηφίσει στο τρίτο μνημόνιο για την φορολογία, τις συντάξεις αλλά και τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο.
Τα εννέα πιο σημαντικά εμπόδια που υψώνονται μπροστά στην κυβέρνηση από τα μέσα Οκτώβρη και μέχρι τα τέλη του έτους, αφορούν:
Την διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για το συνολικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων έχει πολλές γκρίζες ζώνες σε μία χώρα όπου έχει επέλθει πλήρης απορρύθμιση στον χώρο της εργασίας μετά από έξι χρόνια μνημονίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με τα συνδικάτα του Δημοσίου είναι σε επικοινωνία για να αντιδράσουν δυναμικά κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων.Απελευθέρωση επαγγελμάτων. Η περίπτωση των πολιτικών μηχανικών. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση με ισχυρές επαγγελματικές ομάδες όπως οι πολιτικοί μηχανικοί προκειμένου να θεσμοθετήσει την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Από τον χώρο των πολιτικών μηχανικών αναμένεται να υπάρξει οργανωμένη και ισχυρή αντίδραση όταν συζητηθεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Τα ειδικά μισθολόγια. Παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού προς του ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς ότι υπάρχει πιθανότητα να θεσμοθετηθούν μικρές αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια των δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση – σύμφωνα με το Μνημόνιο- οφείλει να περικόψει δαπάνες και να «συμμαζέψει» τα ειδικά μισθολόγια που αφορούν 200.000 υπαλλήλους μεταξύ των οποίων τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς.
Οι πλειστηριασμοί κατοικιών: Παρά τις προκλητικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών «εχόντων» και «κατεχόντων», μετά το πέρας της απεργίας των δικηγόρων, οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια όπως επίσης και οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να θωρακίσει τις πρώτες κατοικίες από πλειστηριασμό για χρέη προς το δημόσιο, οι ιδιώτες αλλά και οι νέοι ιδιοκτήτες των ελληνικών τραπεζών δεν δείχνουν τέτοιου είδους ευαισθησίες.
Αύξηση φόρων και εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες: Από τις αρχές του 2016 θα εκτιναχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών στο 29% του εισοδήματός τους. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την καταβολή φόρων και εισφορών που θα ξεπερνούν το 60-70% του εισοδήματός τους.
Η καταβολή των δόσεων και η ρευστότητα των κρατικών ταμείων: ένα από τα σοβαρά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αναμένεται να είναι και τα άδεια ταμεία στο μέλλον από τις καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων εάν δεν ολοκληρώνονται στον χρόνο τους οι διαπραγματεύσεις. Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά από τις προβλέψεις για τον Οκτώβριο του 2015.
Ιδιωτικοποιήσεις : βαρόμετρο για το μέλλον της κυβέρνησης θα αποτελέσει η επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν. Οι εταίροι ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις και η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Υπερταμείο πρέπει να αποφασίσει ποιες δημόσιες εταιρείες θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα υπό τον κίνδυνο κινητοποιήσεων και έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.
Οι αντιδράσεις των συνταξιούχων: οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των συνταξιούχων έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση κυρίως μετά την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία που είχαν στο Μ. Μαξίμου πριν από μερικές ημέρες.
Ανεργία και απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: το σημαντικότερο πρόβλημα που γιγαντώνεται αντί να περιορίζεται είναι η ανεργία αλλά και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που υπολογίζονται σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο που έχουν καθυστερήσεις πληρωμών από 2 μήνες έως και 1 χρόνο. Η ανεργία σε συνδυασμό με τους απλήρωτους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κοινωνική βόμβα που είναι έτοιμη να απασφαλίσει.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου