Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πλανητάρχης, προεκλογικά δεν μίλησε πολλές φορές για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, για όσες φορές όμως το έκανε ισχύει μάλλον το «καλύτερα να μην το έκανε».
Όπως για παράδειγμα η δήλωσή του «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», που προφανώς προκαλεί ρίγη στο Μαξίμου που πόνταρε και ποντάρει "όλα τα λεφτά" στον αμερικανικό παράγοντα.
Άλλωστε ο νέος πρόεδρος των Αμερικανών, είχε αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν πως βλέπει την Ελλάδα περισσότερο ως αγκάθι και λιγότερο ως σύμμαχο χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «μια προβληματική χώρα», και «λάθος» την παραμονή της στο ευρώ.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, και αναφερόμενος στο υψηλό εθνικό χρέος των ΗΠΑ, είπε επί λέξη: «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας».
Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση του νέου αντιπροέδρου των ΗΠΑ και στενού συνεργάτη του Τραμπ, Μάικ Πενς ο οποίος μιλώντας σε ψηφοφόρους των ρεμπουμπλικανών αναρωτήθηκε για τους Δημοκρατικούς «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα;».
Χωρίς να σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω δεν ήταν μέρος μιας «επαναστατικής» και ανέξοδης προεκλογικής ρητορικής που με την ανάληψη των καθηκόντων του θα ξεχαστεί στο συρτάρι, η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη υποβαθμίζεται εκ των πραγμάτων. Βέβαια ο Ομπάμα θα παραμείνει στο τιμόνι του Λευκού Οίκου μέχρι τέλους του έτους όπου η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για αξιολόγηση και χρέος, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πόσο μπορεί να παρέμβει πιέζοντας το ΔΝΤ.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου