Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Καταδίκη για γιατρούς και κλινική στις Σέρρες για τα χαμένα μάτια ασθενών από μόλυνση

https://i1.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/12/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD-02016-11-04-13.42.19.jpg?fit=701%2C394
Ποινή τριών χρόνων με αναστολή, επέβαλε το Δικαστήριο Σερρών στους υπευθύνους της Κλινικής των Σερρών  και δύο χρόνια στους γιατρούς, όπου πριν 6 χρόνια (Ιούνιος 2010) είχαν χειρουργήσει 13 άτομα για καταρράκτη και στη συνέχεια παρουσίασαν ενδοφθαλμίτιδα, με αποτέλεσμα όλοι  να χάσουν το μάτι τους από τη μόλυνση που υπέστησαν.




Οι δύο από τους παθόντες υπέβαλαν μήνυση κατά της κλινικής και των γιατρών που τους χειρούργησαν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (21/12) το μονομελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, μετά από ακροαματική διαδικασία 9 συνεδριάσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του Σεπτέμβρη, με κατηγορούμενους οχτώ άτομα (υπεύθυνοι της κλινικής, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό), αποφάσισε την ενοχή των υπευθύνων της κλινικής και τους καταδίκασε σε 2 έτη ανά περιστατικό συνολικά 4 έτη (κατά συγχώνευση 3ετή), επίσης καταδικάστηκε με την ίδια ποινή η υπεύθυνη του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι γιατροί που πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις για τους τρεις επιβλήθηκε η ποινή των 2 ετών, για το ένα περιστατικό, (αθωώθηκαν για το άλλο), ενώ ο τέταρτος γιατρός, όπως κι ένας από τους υπεύθυνους της κλινικής κηρύχθηκαν αθώοι.

Όλες οι ποινές είναι με αναστολή.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για τους ενόχους, ενώ οι καταδικασμένοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση επί των ποινών.
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής κ.κ. Νίκος Διαλυνάς, Αντώνης Φραγγεδάκης, Μαρία Φυντανη και Μιχάλης Μιχαηλίδης δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες που προβλέπονταν.

Γιατρός του ΕΣΥ ο ένας από τους καταδικασθέντες

Η υπόθεση είχε συνταράξει το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2010 καθώς το πλήθος των ασθενών που μολύνθηκαν (13) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πρωτοφανές.
Να σημειωθεί ότι από τους καταδικασθέντες, ό ένας είναι γιατρός του ΕΣΥ, διευθυντής κλινικής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης σήμερα πέντε από τους 13 παθόντες έχουν αποβιώσει (από άλλες αιτίες) από τότε που υποβλήθηκαν στην επέμβαση.
Οι παθόντες έχουν προσφύγει και στα πολιτικά δικαστήρια με αγωγές (εκρεμούν στο εφετείο)  ζητώντας αποζημίωση για τη βλάβη την οποία υπέστησαν.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου