Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανικό "nein" για το μέρισμα, πιθανό έκτακτο EWG - Eurogroup

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/72/7210c6dbb8904274ad845498de6ccd88.jpg
"Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί η ελληνική επιστολή δέσμευσης που αποφάσισε το χθεσινό (άκαρπο κατά τα άλλα) EWG.




"Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται", αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί η ελληνική επιστολή δέσμευσης που αποφάσισε το χθεσινό (άκαρπο κατά τα άλλα) EWG.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο ισχυρό κύμα πιέσεων από τη γερμανική πλευρά που εκδηλώθηκε (εκ νέου) σήμερα, αλλά και για συνεχείς ζυμώσεις και "εκτός" συνόρων, τις οποίες "παρακολουθεί" η κυβέρνηση. 
Μάλιστα κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν, αν δεν βρεθεί λύση μέσω της σύγκλισης του EWG, να προχωρήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της ημέρας. Επισημαίνεται ότι το "καλό" σενάριο  ήταν να υπάρξει σιωπηλή αποδοχή των δεσμεύσεων της Ελλάδας (και των γραπτών) που θα οδηγούσε σε σύνοδο του ESM για το ξεμπλοκάρισμα των μέτρων για το χρέος.
Ουσιαστικά, ξεδιπλώνεται η πίεση που σταθερά ασκείται από τον κ. Τόμας Στέφεν - δεξί χέρι του κ. Σόιμπλε (που τον εκπροσωπεί στο EWG) - η οποία όπως έγραφε και χθες το Capital.gr, αναμενόταν εξαιρετικά σκληρή. Και η στάση του δεν έχει να κάνει τόσο με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, όσο με τη βεβαιότητα ότι ο ESM θα μπορούσε να έχει σοβαρό πρόβλημα στην προώθησή τους. Δηλαδή, έχει σχέση με το ότι η δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, όσο το ΔΝΤ δεν αποδέχεται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε εύκολα μέσα στην υπάρχουσα αβεβαιότητα να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον στις αγορές.
Η στάση της Γερμανίας στη χθεσινή σύνοδο του EWG για την Ελλάδα είχε προαναγγελθεί νωρίτερα και από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα διαλυθεί η Ευρωζώνη, εάν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες. Αλλά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, τη θέση της Γερμανίας φέρεται ότι βρήκε στήριξη τουλάχιστον από άλλο ένα κράτος - μέλος. Ζητήθηκε να συνδεθεί το "ξεπάγωμα" της διαδικασίας των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος με τη δεύτερη αξιολόγηση.
Λήγει ο χρόνος
Τα περιθώρια πλέον είναι μικρά, με βάση τουλάχιστον τα όσα αποφασίστηκαν χθες. Η προσπάθεια απεμπλοκής περιλαμβάνει τη γραπτή δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι το μέρισμα των 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους θα δοθεί μόνο μία φορά, δεν θα είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενο μέτρο. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί, στη δήλωση αυτή να μην αναφέρεται μόνο η δέσμευση για τον έκτακτο χαρακτήρα του μέτρου, αλλά και η βούληση της ελληνικής πλευράς να λάβει "ισοδύναμα" μέτρα από το ίδιο πεδίο (σ.σ. αυτό των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών) σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι…
Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα, με βάση όσα χθες αποφασίστηκαν.  

Ευρωπαϊκές πηγές για τη διαδικασία ανέφεραν, χθες, ότι οι διαβουλεύσεις στα κράτη - μέλη θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα το απόγευμα, "όταν θα ληφθεί μία απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον".

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου