Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τέλος χρόνου: Λύση στο... και πέντε ή ακύρωση Μνημονίου

http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/f4/f4099e808d87494fb415000b8c7b7b85.jpg
Η διαμόρφωση ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει ως τέλος χρόνου 




- όχι για εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αλλά για την τελική συνολική πολιτική λύση - τις εκλογές στην Ολλανδία την 15η Μαρτίου, έχει πλέον "σκιάσει" τη διαπραγμάτευση που επιχειρείται να ξεκινήσει και πάλι, με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται η σύγκληση του Washington Group, του άτυπου πολιτικού οργάνου, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία), αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αν χρειαστεί, να γίνει και έκτακτη σύνοδος EWG, τις επόμενες ημέρες, αν και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί.
Στόχος των πολιτικών ζυμώσεων είναι να βρεθεί μία "πλατφόρμα" επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, με πρώτο μέλημα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, να "ξεμπλοκάρει" η διαδικασία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Στόχος, η πρώτη συμφωνία "επί της αρχής", πριν τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στις 20 Φεβρουαρίου και η οριστική πολιτική συμφωνία (αξιολόγηση - ΔΝΤ/πλεονάσματα - χρέος) λίγες ημέρες μετά.
Μετά, πιάνει… Μάρτιος και αν επαληθευθούν τα προγνωστικά που θέλουν το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ να χάνει τις εκλογές, τότε το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα είναι "πολιτικά" ακέφαλο (σ.σ. ο πρόεδρος πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών αν και ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παραμείνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος) οριοθετώντας το… τέλος χρόνου και την αρχή του εκλογικού κύκλου ανά την Ευρώπη…
Αλλά για να "ξεμπλοκάρει" η διαδικασία, οι Θεσμοί περιμένουν - μέσα από τις πολιτικές ζυμώσεις που συνεχίζονται - την αντιπρόταση της Αθήνας για τα μέτρα στο εργασιακό, στο ενεργειακό, στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και στον "μηχανισμό" για τα πλεονάσματα και τα μέτρα μετά το 2018 (4,5 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ).
Η κυβέρνηση κινείται
Αλλά και η κυβέρνηση έχει αρχίσει να λειαίνει το έδαφος. Σήμερα, σε ερώτηση του Capital.gr μέχρι ποιου σημείου μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να "ξεκολλήσει" η διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι "είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε συζήτηση για το μηχανισμό" (κόφτη) χωρίς νομοθέτηση μέτρων, εάν συμφωνηθούν τα πάντα, μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση προ ημερών του κ. Τσακαλώτου. 
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι έχει τεθεί επισήμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο μηχανισμός/κόφτης. Και συντάχθηκε και με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο συμφωνία στο τέλος Φεβρουαρίου.
Πρώτο θέμα η Ελλάδα την 26η Ιανουαρίου
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. 
Αναφέρεται ότι θα γίνει καταγραφή της κατάστασης, με βάση νεότερα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι Θεσμοί. Επίσης, θα συζητηθεί και η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος, με βάση την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου.  
Θα μείνει η Ελλάδα ακάλυπτη από μνημόνιο, λέει η Γερμανία
Ο πολιτικός χρόνος ανά την Ευρώπη έχει ουσιαστικά ήδη τελειώσει. Και αυτό φάνηκε από την - πολλών αναγνώσεων - νέα χθεσινή ρήση Σόιμπλε.
Ουσιαστικά, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ.
Διαφορετικά, ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές ότι κινεί διαδικασία για de facto ακύρωση του Μνημονίου. Εξήγησε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί (προεκλογικά) στη γερμανική Βουλή, όχι για να εγκρίνει μία τροποποίηση του υφιστάμενου μνημονίου χωρίς το ΔΝΤ, αλλά για να δοθεί έγκριση, ώστε να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε νέα συμφωνία/πρόγραμμα.

Και όλα αυτά, όταν ο εκλογικός κύκλος ολοκληρώνεται στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο (σ.σ. αν βεβαίως προκύψει τότε κυβέρνηση) και όταν η Γαλλία έχει προγραμματίσει κάλπες τον Μάιο που θα οδηγήσουν στην "απουσία" και των δύο πολιτικών υποστηρικτών της Ελλάδος (Ολάντ - Σαπέν)…

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου