Οι ζυμώσεις και οι διαβουλεύσεις μηνών φαίνεται ότι κορυφώνονται και οδηγούν σε ένα μαζικό προσκλητήριο όλων των «σκόρπιων» δυνάμεων του χώρου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους απελπισμένους πολίτες και ψηφοφόρους.
Μέτωπο, το οποίο μάλιστα θα είναι ικανό, με την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό, να διαμορφώσει ως ρυθμιστής τις εξελίξεις, ακόμη και στην περίπτωση που θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, και όχι απλώς να συμμετάσχει σε αυτές ως παρατηρητής. Πολλώ δε μάλλον, διότι η ενωτική αυτή κίνηση βάζει φρένο στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για λεηλάτηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, μέσα από την πολυδιάσπασή του και την προσπάθεια Τσίπρα να μιλήσει στα αντίστοιχα ακροατήρια και να τα πείσει για τις… κεντροαριστερές και σοσιαλδημοκρατικές εκφάνσεις του ιδίου, του κόμματος και της κυβέρνησής του, τη στιγμή που υπογράφει νέα μνημόνια και «έντιμους συμβιβασμούς» με τους δανειστές.
Η συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου, η οποία έχει προετοιμαστεί εδώ και τρεις, περίπου, μήνες μεταξύ των στενών συνεργατών τους, σηματοδοτεί τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τη συνεργασία τους σε ισότιμη βάση, με μοναδικό στόχο τη συγκρότηση του ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς και όχι προσωπικές στρατηγικές.
Όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί το ερχόμενο Σάββατο η «μεγάλη συνάντηση» νυν και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στην κορύφωση του προσκλητηρίου εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά. Στην εκδήλωση αυτή, εξάλλου, έχουν κληθεί και στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους, τα οποία αντιμετωπίζουν θετικά το όλο εγχείρημα. Πρόκειται κυρίως για νυν και πρώην βουλευτές και στελέχη του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του TheCaller.gr, σε αυτούς περιλαμβάνονται σίγουρα οι Κατερίνα Μάρκου, Ιλχάν Αχμέτ που προέρχονται από το Ποτάμι και ο Γεώργιος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων. Έντονα ακούγεται και το όνομα του ανεξάρτητου σήμερα βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, ενώ δεδομένη θεωρείται η επιστροφή του επίσης ανεξάρτητου, Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Σημίτη επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης του Σαββάτου και μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το timing της δημόσιας παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή την υπόθεση Καμμένου και τη δικαστική διαμάχη του με το σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη. Ο Κώστας Σημίτης έκανε λόγο για «πάσχουσα δημοκρατία», αφουγκραζόμενος το κλίμα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού αντίστοιχες ανακοινώσεις υπήρξαν από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ και δηλώσεις από κορυφαία στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο και την παλαιότερη δήλωσή του που είχε ερμηνευθεί ως προάγγελος αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Διαβλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος να στηρίξει στην πράξη και σε πρώτο χρόνο το όλο εγχείρημα.
Κατά την ίδια λογική, η Φώφη Γεννηματά αφήνει ανοιχτές πόρτες όχι μόνο στην εκδήλωση του Σαββάτου, αλλά και γενικότερα σε όσα στελέχη έχουν τύποιος αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχουν εκδηλώσει τελευταία την πρόθεσή τους για συγκρότηση κίνησης αντίστοιχης με αυτή των 58. Πρόκειται κυρίως για τους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Γιάννη Ραγκούση. Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα, θεωρούν ότι και οι ίδιοι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια για ενότητα και συσπείρωση, συνεπώς δεν… περισσεύουν.
Εν κατακλείδι, στόχος όλων των πλευρών είναι, εάν δεν υπάρξουν νωρίτερα πολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο του Ιουνίου να βρει όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς στο ίδιο «σπίτι». Σ’ αυτόν τον ενιαίο και ισχυρό, δηλαδή, φορέα, ο οποίος θα εκλέξει τον αρχηγό του από τη βάση, θα δώσει νέα πνοή στις εξελίξεις και θα χαράξει ξανά τον πολιτικό χάρτη, ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
thecaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου