Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Την Τρίτη το ευρωδικαστήριο αποφασίζει για τη μαντίλα στο χώρο δουλειάς

http://www.thetoc.gr/images/articles/4/article_133504/to-eurwdikastirio-apofasizei-gia-ti-mantila-sto-xwro-douleias.w_l.jpg
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει την απόφασή του για το εάν ένας εργοδότης δικαιούται να απαγορεύει στις γυναίκες που απασχολεί να φορούν μαντίλες.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να εκδώσει την Τρίτη την απόφασή του για το εάν ένας εργοδότης δικαιούται να απαγορεύει στις γυναίκες που απασχολεί να φορούν μουσουλμανικές μαντίλες, μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει την συζήτηση που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικώς με το ζήτημα.
Το Δικαστήριο πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του σε δύο προσφυγές που κατέθεσαν δύο γυναίκες εργαζόμενες, η μία από τη Γαλλία και η άλλη από το Βέλγιο, οι οποίες απολύθηκαν από τους εργοδότες τους επειδή αρνήθηκαν να βγάλουν τις μαντίλες.
Η μια γυναίκα, εργαζόταν στο Βέλγιο, στην υποδοχή των κεντρικών γραφείων της εταιρίας security G4S, η οποία απαγορεύει οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί οπτικά ως προτίμηση σε μια θρησκεία. Η ενάγουσα από τη Γαλλία εργαζόταν ως σύμβουλος σε εταιρία τηλεπικοινωνιών, η διοίκηση της οποίας της ζήτησε να βγάλει την μαντίλα ,μετά από παράπονο ενός πελάτη.
Η Γαλλία επικαλείται τον πλήρη διαχωρισμό του κράτους από τους θρησκευτικούς θεσμούς για να στηρίξει την άποψη ότι απαγορεύονται οι μαντίλες, ως ένδειξη συγκεκριμένης προτίμησης σε μια θρησκεία.
Πέρυσι ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των εταιριών να απαγορεύουν τις μαντίλες υπό την προϋπόθεση ότι θα απαγορεύουν κάθε άλλο θρησκευτικό σύμβολο, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ορατό είναι αυτό στους άλλους, αλλά και την φύση της εργασίας.
Στην περίπτωση της Γαλλίας ο εισαγγελέας πρότεινε να θεωρηθεί δυσμενής διάκριση η απαγόρευση της μαντίλας όταν η εργαζόμενη έρχεται σε επαφή με τους πελάτες κυρίως εκ του γεγονότος ότι η απαγόρευση εφαρμόζεται μόνο για την μουσουλμανική μαντίλα.  

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου