... με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη κλοπή που πραγματοποίησαν οι Βούλγαροι των εκκλησιαστικών κειμηλίων από εκκλησίες και μονές των Σερρών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων, από τον οποίο είχαν κλαπεί τα ιερά κειμήλια. Εκεί ο μητροπολίτης Σερρών&Νιγρίτης Θεολόγος του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης, τὸ παράσημο τοῦ ἁγίου νεομάρτυρος Νικήτα τοῦ ἐν Σέρραις ἀθλήσαντος.
Σχετικά με το αίτημα να επιστρέψει η Βουλγαρία τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν πριν εκατό χρόνια από τον παλαιό μητροπολιτικό ναό των Σερρών ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως αυτά είναι «αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και της Ορθοδοξίας, αλλά και της Χριστιανοσύνης εν γένει».
Παρατήρησε ότι «η φίλη χώρα Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και με την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας και καθένα κράτος – μέλος της οφείλει να γνωρίζει αφενός ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται πρωτίστως στο νεύμα και τον Πολιτισμό και, αφετέρου, ότι η τήρηση των κανόνων του ευρωπαϊκού πολιτισμού συνιστά κριτήριο ως προς το κατά πόσο μια ευρωπαϊκή χώρα τιμά εμπράκτως την ιδιότητα της ως πραγματικού κράτους – μέλους της Ε.Ε.»
Και για μην δημιουργείται οποιαδήποτε παρεξήγηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε:
«Τα λέμε όλα αυτά όχι γιατί έχουμε κάτι με τη γείτονα Βουλγαρία. Εάν πρέπει να θυμόμαστε ορισμένα πράγματα, πρέπει να τα θυμόμαστε γιατί και η μνήμη μας αποτρέπει από το να κάνουμε πράγματα στο μέλλον για τα οποία ντραπήκαμε το παρελθόν».Το «Χρυσό κλειδί» της πόλης των Σερρών
Στη συνέχεια ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη Σερρών στην αίθουσα του Διοικητηρίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ενώ ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης.Υπογράμμισε ότι «είναι δύο οι μεγάλες παρακαταθήκες του, που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά, κι αυτές είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και η ρήση του για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Σε ότι αφορά στην πρώτη τόνισε πως «η Ελλάδα είναι εκ πεποιθήσεως και εκ συνειδήσεως ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της συνοχής της Ε.Ε. και ιδιαίτερα τώρα που γίνονται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνονται οι φωνές του λαϊκισμού και του σκεπτικισμού, «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για να ξαναβρεί η Ε.Ε. τις ρίζες της».
Απευθυνόμενος στην πΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς τη γειτονική χώρα και θέλει την εμπέδωση της δημοκρατικής προοπτικής, όμως όταν αυτή διεκδικεί ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεται τα σύνορα, κάτι που είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. όταν δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της”.
Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη και στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα “Αστέρια” του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για την επέτειο των 100 χρόνων από την αρπαγή των ιερών κειμηλίων. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι βουλευτές Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.«Η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, πως «όσο επιμένουν στην παραχάραξη της ιστορίας και διεκδικούν ονόματα που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική», ενώ κάλεσε τη Βουλγαρία να επιστρέψει τα ιερά κειμήλια που εκλάπησαν από τις Σέρρες πριν εκατό χρόνια.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του σε εξοχικό κέντρο στον Αή Γιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου