... με την αποστολή να επιστρέφει στην Αθήνα με μια... βαλίτσα με άλυτα θέματα, τα οποία -όπως όλα δείχνουν- καθυστερούν περαιτέρω την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.
Από την καρδιά του Βελγίου δεν βγήκε λευκός καπνός κι ενώ υπήρχαν πληροφορίες για συνέχιση των συζητήσεων και σήμερα, ως φαίνεται, η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρχουν εκτιμήσεις για την ακριβή ημερομηνία επίτευξης μιας - έστω και υποτυπώδους- σύγκλισης των δύο πλευρών.
Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί είναι το γεγονός πως μετά την ολοκλήρωση των επαφών δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, από ουδεμία πλευρά.
Η επιστολή Τσίπρα προς τους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ αποτυπώνει επακριβώς τις ανησυχίες της κυβέρνησης ιδιαίτερα για τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση του ζητώντας περισσότερες υποχωρήσεις.
Κάποιες διαβουλεύσεις δεν αποκλείεται να γίνουν στην επετειακή σύνοδο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρώμη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει ρόλο επίσημου διαπραγματευτή, σε όποιες συνομιλίες διεξαχθούν ανάμεσα σε κορυφαίους αξιωματούχους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Εφόσον, λοιπόν, φαίνεται πως σε τεχνικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις «παγώνουν», ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει για άλλη μία φορά μια επίτευξη συμφωνίας με πολιτικές αποφάσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η χρονική συγκυρία κατά την οποία ο πρωθυπουργός επέλεξε να αποστείλει την επίμαχη επιστολή-έκκληση σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Τα «αγκάθια» παραμένουν
Δύο ζητήματα-«αγκάθια» αποτελούν τα εμπόδια για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας.
Το πρώτο αφορά στις συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν περικοπές, και το δεύτερο στα εργασιακά. Παράλληλα, οι θεσμοί απαιτούν και μείωση του αφορολόγητου, από την οποία εκτιμούν ότι θα εξοικονομηθούν έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ.
Αυτό που «καίει», πάντως, κυβέρνηση και δανειστές είναι το ζήτημα της ανάπτυξης, η οποία εμφανίζεται να χωλαίνει και οι στόχοι για ανάπτυξη 2,7% να έχουν ήδη εκτροχιαστεί.
Όσο πιεστική κι αν είναι η κατάσταση, η συμφωνία μοιάζει να βρίσκεται ακόμη μακριά και πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που θα διεξαχθεί σε περίπου δύο εβδομάδες στη Μάλτα. Εκεί θα διαπιστωθεί εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, η οποία θα προλειάνει το έδαφος για μία συμφωνία -έστω και βασική- στις 22 Μαΐου.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου