Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τόμσεν: Πολύ παραπάνω από ό,τι περιμέναμε το πρωτογενές πλεόνασμα

http://i.huffpost.com/gen/5255078/images/n-THOMSEN-POUL-large570.jpg
«Υπάρχει πρόοδος και επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν,




... σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε ότι ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον Προϋπολογισμό του 2016 ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο και από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2016.
Εκτίμησε δε ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.
Ο κ. Τόμσεν ωστόσο προέβηκαι σε αυτοκριτική αφού όπως εξήγησε το Ταμείο διατήρησε μία συντηρητική στάση απέναντι στις συνέπειες της επιβολής των capital controls υποεκτιμώντας τη δημοσιονομική εικόνα της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Σε ό,τι αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ο κ. Τόμσεν αναφέρει -
ανατρέποντας τις εκτιμήσεις του Ταμείου που είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες πριν - πως η Αθήνα μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο το 2018 ή το 2019 το αργότερο αλλά, σημειώνει, κάτι τέτοιο θα βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία αφού οπως εξήγησε ότι το ΔΝΤ ζητά τις μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Σημείωσε δε, ότι καλό θα ήταν ο στόχος του 3,5% να διατηρηθεί για μία σχετικά σύντομη περίοδο.
Ειδικότερα, κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου