Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Οι μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών «σάρωσαν» τα βραβεία στους πανελλήνιους αγώνες «F1 in Schools».

https://i2.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2017/05/1%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1.jpg?fit=640%2C448
Οι μαθητές του 20ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών μας έκαναν υπερήφανους καθώς στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  το Σάββατο 6 Μαΐου, η ομάδα BoomFasters των μικρών μαθητών σάρωσε στην κυριολεξία τα βραβεία κατακτώντας:


  • Βραβείο 1ης Νικήτριας Ομάδας
  • Βραβείο Ταχύτερου Αυτοκινήτου
  • Βραβείο Καλύτερης Μηχανικής Κατασκευής F1 Μοντέλων
  • Βραβείο Καλύτερης Προφορικής Παρουσίασης
  • Βραβείο Καλύτερου Χαρτοφυλακίου – Portfolio
  • Βραβείο Καλύτερης Ομάδας Δημόσιου Σχολείου

F1 in Schools με υποστήριξη της Jaguar-Land Rover

Το F1 in Schools είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 1999 στην Αγγλία και σήμερα υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες με την συμμετοχή περισσότερων από 17.000 μαθητών ηλικίας 9 έως 19 ετών. Μεγάλος υποστηρικτής των προγραμμάτων είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar-Land Rover.

Εμπειρική-βιωματική απόκτηση γνώσεων

To F1 in Schools οδηγεί τους μαθητές, στην εμπειρική-βιωματική απόκτηση γνώσεων πάνω στα γνωστικά αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών, Νέων Τεχνολογιών, Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, συνδυάζοντας και τις Τέχνες.
Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους ο καθένας, όπως ο αρχηγός ομάδας, σχεδιαστής μοντέλου, κατασκευαστής μοντέλου, γραφίστας, υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας, υπεύθυνος διαχείρισης πόρων. Κάθε ομάδα προετοιμάζει ένα αναλυτικό πλάνο ενεργειών και μαθαίνει να αναζητά υποστηρικτές της προσπάθειάς τους με στόχο την διάκριση.


Απο τον Η/Υ στην …πράξη

Οι μαθητές σχεδιάζουν αρχικά μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας λογισμικό δύο διαστάσεων (2D CAD), το οποίο δίνεται δωρεάν από τους διοργανωτές.
Ο σχεδιασμός του Formula 1 μοντέλου γίνεται βάσει συγκεκριμένων οδηγιών και κανονισμών που ορίζονται από τους διοργανωτές.
Στη συνέχεια οι μαθητές κατασκευάζουν από χαρτόνι το Formula 1 μοντέλο τους και το εκκινούν αυτόματα με τη βοήθεια ενός φιαλιδίου πεπιεσμένου αέρα που σκάει στην εκκίνηση και δίνει ώθηση στο F1 αυτοκίνητο,  πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους 20m.
Με χρήση αισθητήρων και κατάλληλο εξοπλισμό μετρούνται οι χρόνοι από τη στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν τη γραμμή τερματισμού της πίστας, καθώς και οι χρόνοι αντίδρασης των μαθητών στην χειροκίνητη εκκίνηση.

«Προνόμιο» των ιδιωτικών σχολείων;

Αν αναλογισθεί κανείς ότι οι αγώνες F1 in Schools αποτελούν «προνομιακό χώρο» κυρίως για τα ιδιωτικά σχολεία αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της επιτυχίας των μαθητών του 20ου Δημοτικού Σχολείου.

Θα αδράξει την ευκαιρία το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών;

Δίνει κίνητρο και σε άλλα σχολεία να ασχοληθούν, μιας και υπάρχει πλέον η πίστα στο 20ο Δημοτικό όπου μπορούν να γίνονται οι δοκιμές των Formula 1 μοντέλων και αποτελεί επίσης κίνητρο και για το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών να αδράξει την ευκαιρία και να αναλάβει μέρος της διοργάνωσης και, γιατί όχι, τους επόμενους πανελλήνιους αγώνες. Οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου