Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell
Metabolism, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και
αναμεταδίδει το in.gr, τροποποίησαν γενετικά παχύσαρκα ποντίκια ώστε να
χάσουν την αίσθηση της όσφρησης και αυτά έχασαν βάρος. Το παράδοξο είναι
ότι τα πειραματόζωα συνέχισαν να τρώνε ίδια ποσότητα λιπαρών τροφών με
τρωκτικά που διατηρούσαν την όσφρησή τους και που διπλασίασαν το βάρος
τους. Επιπλέον, ποντίκια με ενισχυμένη όσφρηση πάχυναν ακόμα περισσότερο
όσο έκαναν πολύ λιπαρή διατροφή, συγκριτικά με τρωκτικά που είχαν
φυσιολογική όσφρηση.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο
στο πως το σώμα μας διαχειρίζεται τις θερμίδες. «Αν δεν μπορούμε να
μυρίσουμε το φαγητό, καίγεται ευκολότερα και δεν αποθηκεύεται»,
ισχυρίζεται η Σελίν Ριερα που συμμετείχε στη μελέτη.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια βασική σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού
συστήματος ή της οσμής και των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον
μεταβολισμό, ιδιαίτερα τον υποθάλαμο, αν και τα νευρικά κυκλώματα είναι
ακόμα άγνωστα», συμπληρώνει.
Πάντως, οι άνθρωποι που λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή ασθενειών όπως η
νόσος Πάρκινσον, χάνουν την όσφρησή τους καταλήγουν ανορεξικοί, χωρίς
ωστόσο αν είναι ξεκάθαρο γιατί η απώλεια της απόλαυσης του φαγητού
οδηγεί σε κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί απώλεια της
όρεξης.
thessnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου