Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΗΠΑ: Επιστήμονες τροποποίησαν ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα

http://www.health4you.gr/media/k2/items/cache/d3925080f5f5957499cc334839e9d455_XL.jpg
Μια επαναστατική τεχνολογία κατάφερε να τροποποιήσει ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.




Η τεχνολογία φέρει την ονομασία CRISPR και η χρήση της στα πειράματα απέδειξε πως μπορούν να «επιδιορθωθούν» γενετικά ελαττώματα που είναι υπεύθυνα για ασθένειες που κληρονομούνται από τον γονέα στο παιδί, χωρίς κανένα κίνδυνο.
Η τεχνολογία CRISPR/Cas9 (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats), ένας μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα βακτήρια, που επιτρέπει να τροποποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά τα γονίδια.Θα λέγαμε σχηματικά πως πρόκειται για ένα «μοριακό ψαλίδι» που μπορεί, με μεγάλη ακρίβεια, να αφαιρεί τα ανεπιθύμητα τμήματα ενός γονιδιώματος και να τα αντικαθιστά με νέα τμήματα DNA.
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει σχολιαστεί ακόμα από την επιστημονική κοινότητα καθώς τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε επιστημονική επιθεώρηση ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Ρόμπινσον, ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον (OHSU) όπου διεξήχθη η έρευνα. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε. 
Μέχρι στιγμής τα ευρήματα έχουν αναφερθεί στην επιστημονική επιθεώρηση MIT Technologie Review. Ο Σάιμον Ουάντινγκτον, καθηγητής τεχνολογίας γενετικής μεταφοράς στο University College του Λονδίνου, τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις έρευνες, δεδομένου ότι δεν έχουν δημοσιευτεί πλήρως σε επιστημονικό περιοδικό».

health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου