Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Πετρελαιοκηλίδα: Όλα καλά κατά Κουρουμπλή, την παραίτησή του ζητά η Ν.Δ.

http://s.kathimerini.gr/resources/2017-09/untitled-1--4-thumb-large.jpg
Η ρύπανση των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του πλοίου Αγία Ζώνη προκαλεί πολιτική θύελλα καθώς αρκετά 24ώρα μετά το συμβάν ...




... τα ξημερώματα της Κυριακής, η εικόνα στις ακτές της Αττικής γίνεται ολοένα και πιο γκρίζα, με τη ρύπανση να φτάνει πλέον και στο Φάληρο.
Ο Παν. Κουρουμπλής, μετά από περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, αμύνθηκε της κριτικής για καθυστερημένη αντίδραση, ζητώντας μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και όσους τον επέκριναν να... απολογηθούν. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., μετά από επίσκεψη στο θαλάσσιο μέτωπο, είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτή την παραίτηση Κουρουμπλή.
«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε από τον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: « Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο, πώς γίνεται να βουλιάζει το καράβι μέσα στο λιμάνι, γιατί άργησε τόσο πολύ ο κρατικός μηχανισμός να αντιδράσει;». «Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε, η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Επίσης, τόνισε ότι έχει ζητήσει από τους ευρωβουλευτές του να διερευνήσουν και να εισηγηθούν στην ΕΕ την εξεύρεση πόρων για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Αφού συνεχάρη τους δημάρχους των περιοχών που κινητοποιήθηκαν άμεσα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι χρειάζεται σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης απαιτείται εξειδικευμένη διαδικασία όπου είναι επιβεβλημένη η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
Ακόμα πρόσθεσε: «έχω ζητήσει από το επιτελείο μου να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να επικαιροποιήσουμε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τέτοια περιστατικά.Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους Δημάρχους, οι οποίοι κινήθηκαν με δικά τους μέσα και, χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως συντονισμός, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.Χρειαζόμαστε εξειδικευμένη υποστήριξη για να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως επιβεβλημένη.Από εκεί και πέρα, εμείς ως Νέα Δημοκρατία θέτουμε στην διάθεση - το τονίζω - των ειδικών, τις δικές μας οργανώσεις και τους δικούς μας εθελοντές. Αλλά κάνω μια έκκληση: Μιλάμε για μια εξειδικευμένη διαδικασία και οι εθελοντές μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο εφόσον κρίνουν οι ειδικοί ότι έχουν κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρουν και να προσφέρουν».
Τα ήξεις - αφίξεις Κουρουμπλή περί παραίτησης
Νωρίτερα, ο κ. Κουρουμπλής, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού, μόνον και μόνον  για να ανασκευάσει λίγο αργότερα.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Σκάι και την εκπομπή Ακραίως σημείωσε πως έχει ενημερώσει λεπτομερώς από την πρώτη στιγμή τον Πρωθυπουργό και τόνισε πως από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στην Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η παραίτησή του είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τσίπρα.
Αναλυτικά αναφορικά με το εάν έχει υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «η παραίτησή μου πάντοτε είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Έχουμε μιλήσει με τον Πρωθυπουργό για τα τεχνικά ζητήματα των προσπαθειών που γίνονται για τον καθαρισμό του Σαρωνικού. Από την 1η στιγμή της συμμετοχής μου στην Κυβέρνηση έχω καταστήσει σαφές πως η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή του».
Αργότερα, σε διευκρινιστική δήλωση σημείωσε, μέσω ΑΠΕ, πως «ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του».
Δεν πέρασε λίγη ώρα και, στο πλαίσιο της συνέντευξής του πλέον, ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε ως... παρεξήγηση το χαρακτηρισμό «λογοπαίγνιο» για την παραίτησή του, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι αυτονοήτως στη διάθεση του Πρωθυπουργού.
To σχόλιο από Τζανακόπουλο
«Ο κ. Κουρουμπλής είπε το αυτονόητο, ότι η παραίτηση κάθε υπουργού είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει. Ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας, για τον απολογισμό, και, νομίζω, ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ερώτηση του «Real fm» για τη δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει πως «ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις» για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Απορρύπανση σε 20 - 30 ημέρες υπόσχεται η κυβέρνηση 
Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου έκαναν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτιο Ράπτη.

Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εργασιών απορρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κάναμε μια επίσκεψη σε όλα τα επίδικα σημεία που έχουν παρουσιαστεί κηλίδες πετρελαίου. Έχουμε μια σημαντική εικόνα βελτίωσης. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Δύο πράγματα που θα μπορούσα να πω είναι ότι πετύχαμε τη στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και σήμερα πιστεύω να αρχίσει η απάντληση πετρελαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πρέπει να το τονίσουμε, γιατί έχουμε πάντα την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε ως λαός. Στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν χημικά τα οποία ρίχνουν με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικά, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς που έχει γίνει. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ένταση προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες μέρες η υπόθεση αυτή θα έχει ξεχαστεί. Και το λέω γιατί δουλεύουμε εντατικά με συντονισμό, υπάρχουν βεβαίως προβλήματα σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση αλλά πρέπει να σας πω ότι σε άλλες περιπτώσεις αν δει κανείς το χρονικό των περιπτώσεων θα διαπιστώσει ότι εδώ υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από μεριάς του Λιμενικού Σώματος στο να συντονίσει να προωθήσει και να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.
Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα γιατί έχουν μπει ση μάχη όλα τα σκάφη. Χρησιμοποιείται και ένα μεγάλο σκάφος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα σκάφος με το οποίο συνεργάζεται η EMSA. Από εκεί και πέρα θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν με τον πιο σαφή τρόπο.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:

«Αυτή την στιγμή, όπως διαπιστώθηκε και από την σύντομη περιοδεία μας στις πληγείσες περιοχές, επιχειρούν πάρα πολλά σκάφη του Λ.Σ – ΕΛΑΚΤ και ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν από στεριάς ικανός αριθμός συνεργείων καθαρισμού των ακτών. Θεωρώ ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό της κατάστασης, γεγονός που θα επανεκτιμήσουμε σε λίγες ημέρες.
Από πλευράς μας, είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια του ναυαγίου και να αναζητήσουμε ευθύνες, όπως προβλέπει ο Νόμος.
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να αμαυρώσει το Λιμενικό Σώμα και την Ναυτιλία της χώρας. Καθημερινά διακινούνται τόνοι πετρελαίου με απόλυτη ασφάλεια και δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Ναυτιλία και πίστη ότι η ναυσιπλοΐα στις ελληνικές θάλασσες είναι ασφαλής».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου