Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανικές εκλογές: Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, είναι εδώ

http://f1.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/680x417/crop/both/21/216c93c4-3b56-4171-b639-17e57d13fab4.jpg?quality=60&404=default&v=5
To SPD φεύγει, το FDP... έρχεται.




Οι γερμανικές κάλπες έβγαλαν το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, με τον "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς να τελειώνει και τη θέση του να παίρνει ( με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) μια κυβέρνηση μεταξύ των χριστιανοκοινωνιστών, των φιλελευθερων και των πρασίνων.
Η Άνγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε για τέταρτη φορά γερμανίδα καγκελάριος αλλά με τα ποσοστά της λαβωμένα και έχοντας πλέον την ανάγκη του FDP για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Η εκλογική επανάκαμψη του κόμματος Λίντνερ, περιέχει μια σειρά από κινδύνους ( και ) για την ελληνική πλευρά: Θιασώτης σταθερός του Grexit, πολέμιος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, με σκληρές θέσεις για το Προσφυγικό και την αντιμετώπισή του. Σε συνδυασμό δε, με την ιστορική άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία μπαίνει για πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα στη γερμανική βουλή, το "κλινατε επί δεξιά", στο οποίο , θα πειθαναγκαστεί , κατά πολλούς αναλυτές, η Μέρκελ δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την Αθήνα.
Παραλλήλως, υπάρχει και έτερο πρόβλημα: Η συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης θα είναι προιόν μιας δύσκολης , επώδυνης και μακράς "γέννας". Όπερ σημαίνει πως είναι μάλλον απίθανο να έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση στο Βερολίνο πριν από την εκπνοή του 2017. Με διακηρυγμένο στόχο της Αθήνας να ολοκληρωθεί η γ΄αξιολόγηση έως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, η εξέλιξη αυτή μόνο επικουρική στις ελληνικές επιδιώξεις, δεν είναι.
Κι αν το Μαξίμου επιδίδεται προς το παρόν σε "ασκήσεις ψυχραιμίας" και ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, η Κουμουνδούρου βγήκε ήδη "μπροστά" εκφράζοντας τον προβληματισμό της για τους συσχετισμούς της γερμανικής κάλπης: Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη τόσο για τις προοδευτικές δυνάμεις όσο και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ανέφερε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Ο κ. Τσίπρας πάντως, περιορίστηκε προσώρας να συγχαρεί την Άνγκελα Μέρκελ για την εκλογική της νίκη.
Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, είχε αναφερθεί με ... τρόμο στο ενδεχόμενο εισόδου του FDP στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας grosso modo πως είναι πιθανό να ... νοσταλγήσουμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κόντρα με Ν.Δ για Καμμένο και στο βάθος... Κουρουμπλής
Σε άλλα ( όχι ευάρεστα για την Κυβέρνηση) νέα, σήμερα συζητείται στη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ για συγκρότηση εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνομιλίες του υπουργού Αμύνης με τον ισοβίτη για την υπόθεση του NOOR1.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει στη συζήτηση - καθώς οι τόνοι είναι δεδομένο πως θα ανέβουν κατακόρυφα μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό, να αξιοποιηθεί από τη Ν.Δ και το θέμα της "κηλίδας" με τις άστοχες ενέργειες και δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Και ναι μεν ο ΥΠΕΝ έχει εξαγριώσει κόμμα και Κυβέρνηση με το "στασίδι" που πιάνει καθημερινά στα ΜΜΕ εκστομίζοντας σειρά ανακριβειών και απίθανων ισχυρισμών, αλλά στο Μαξίμου δεν φαίνονται "πρόθυμοι" να χαρίσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση το εδώ και τώρα "ξήλωμά" του.
Νταισελμπλουμ σε Τσίπρα
Μέσα σε όλα τούτα, στο Μαξίμου καταφθάνει το μεσημέρι ο Γερούν Νταισελμπλουμ, σε  μια "αναγνωριστική" συζήτηση για τους στόχους της γ΄αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις δυσάρεστες για τους ευρωπαικούς Θεσμούς, απαιτήσεις του ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η συνάντηση τούτη πραγματοποιείται στον απόηχο των γερμανικών εκλογών που κάνουν εξαιρετικά σύνθετο τον παράγοντα "χρόνο".

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου