Έχει κληθεί ως μια «άτυπη» συνάντηση και πραγματοποιείται στο «περιθώριο» της συνόδου κορυφής, που οργανώνει η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο Εσθονία, για την τεχνολογία και την ψηφιακή καινοτομία. Αυτός είναι, άλλωστε, ο κύριος λόγος για τη σημερινή μετάβαση των ευρωπαίων ηγετών στην πρωτεύουσα της Εσθονίας.
Γράφει από τις Βρυξέλλες η Μαρία Βασιλείου
Ο στόχος, άλλωστε, του εσθονού πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας ήταν να στρέψει την προσοχή της Ευρώπης προς τις ψηφιακές προκλήσεις και ιδίως στον τομέα της κυβερνο-ασφαλείας, επιδιώκοντας, έτσι, να τοποθετήσει τη χώρα σε περίοπτη θέση στον χάρτη των μελλοντικών ευρωπαϊκών τεχνολογικών εξελίξεων.
Όμως, η προσοχή έχει στραφεί περισσότερο προς το μέρος των άτυπων μεν, αλλά ουσιαστικών συζητήσεων, που αναμένεται να γίνουν μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών την ώρα του δείπνου το βράδυ της Πέμπτης, στο εσθονικό μουσείο τέχνης, ένα πρώην παλάτι – δώρο του τσάρου Πέτρου προς την γυναίκα του Αικατερίνη.
Θα είναι, εξάλλου, η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών αφενός με την Άνγκελα Μέρκελ αποδυναμωμένη μετά τις εκλογές της Κυριακής και αφετέρου με τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει εκφωνήσει την πολυ-αναμενόμενη ομιλία του, περιγράφοντας τους φιλόδοξους στόχους του για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης την Τρίτη στη Σορβόννη. Η Μέρκελ βρίσκεται έναντι ενός δύσκολου δρόμου διερεύνησης πολιτικών εταίρων για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, ο δε Μακρόν έναντι ενός φιλόδοξου στόχου με αρκετά εμπόδια, ο οποίος τον οδηγεί, πάντως, στην διεκδίκηση ενός ισχυρότερου ηγετικού ρόλου στην Ευρώπη.
«Αναμφίβολα [το δείπνο των ευρωπαίων ηγετών] πραγματοποιείται σε μια στιγμή, κατά την οποία η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην καρδιά της δημόσιας ατζέντας» είπε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου, επιβεβαιώνοντας το ειδικό βάρος, που αποκτά η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το δείπνο δίνει την ευκαιρία στους ηγέτες να συζητήσουν τα κύρια θέματα, τα οποία καθορίζουν την ατζέντα των πολιτικών της ΕΕ, επεξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Τα συστατικά για μια ουσιαστική συζήτηση υπάρχουν» είπε, αναφερόμενος στην ατζέντα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία παρουσίασε στην ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο, και την προχθεσινή ομιλία του Μακρόν στη Σορβόννη.
Ασφάλεια, μεταναστευτικό, ευρωπαϊκή άμυνα, τρομοκρατία, εμπορικές συναλλαγές, εξέλιξη του ευρώ. Τα «συστατικά» στο σημερινό δείπνο έχουν σίγουρα την σφραγίδα τόσο του Γιούνκερ όσο και του Μακρόν, αλλά και των τρεχουσών εξελίξεων: την άνοδο των ακροδεξιών στη Γερμανία, το νέο – άκαρπο και πάλι, όπως όλα δείχνουν – γύρο διαβουλεύσεων για το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ισπανία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την Κυριακή, το οποίο ανάγκασε τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να ακυρώσει τη μετάβασή του στο Ταλίν.
Η όποια ανταλλαγή απόψεων από τους ευρωπαίους ηγέτες στο δείπνο του Ταλίν είναι άτυπη, επισημαίνουν στις Βρυξέλλες. «Δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις ούτε αποφάσεις, αλλά θα υπάρξουν κατευθύνσεις ως προς τον τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων και κυρίως μια συνολική πρώτη εκτίμηση για την απόσταση που είναι διατεθειμένοι να διανύσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, τουλάχιστον άμεσα, ως προς την ατζέντα Γιούνκερ και Μακρόν» επισημαίνουν κύκλοι της Κομισιόν στο Insider.gr.
Στο δείπνο θα φανεί επίσης ποια επιπλέον ζητήματα θα βρεθούν στην ατζέντα των επόμενων συνόδων κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συζήτησης στο δείπνο, σχεδιάζει να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής για την περαιτέρω εξέλιξη του ευρώ το Δεκέμβριο με στόχο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα ζητήματα, που έχουν τεθεί, έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Μπορεί ο Γιούνκερ να υποδέχτηκε την ομιλία του Μακρόν χαιρετίζοντας την ως «ευρωπαϊκή», αλλά δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ιδέες ή τουλάχιστον πολλές από τις ιδέες του γάλλου προέδρου δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες. Το Ταλίν θα αποτελέσει ένα πρώτο στρες τεστ έναντι των μεταρρυθμιστικών προτάσεων του Μακρον με παρόντες τους ευρωπαίους ηγέτες. Ιδέες, όπως η φορολογική εναρμόνιση ή η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης επέμβασης ή το ενιαίο σύστημα ασύλου ή η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων βρίσκουν αντίσταση σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα, το μετεκλογικό τοπίο στο Βερολίνο απέχει από το να επιτρέπει σημαντικούς συμβιβασμούς από την πλευρά της Μέρκελ για την πιο άνετη δρομολόγηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Αν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Τουσκ και αποδειχτεί πράγματι «ανοικτή, ειλικρινής και άτυπη ανταλλαγή απόψεων» η σημερινή συνάντηση, τότε οι Ευρωπαίοι θα έχουν, ίσως, μια πιο καθαρή εικόνα για το «αύριο» της Ευρώπης.
reader.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου