Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πολυεθνική δύναμη με έδρα τη Ρουμανία φτιάχνει το NATO

http://www.skai.gr/files/temp//0E008A49A93B3BC4B49F0FA7C0198A86.jpg
Ενισχύεται η παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη και κοντά στα ρωσικά σύνορα.



Νέα πολυεθνική δύναμη με έδρα τη Ρουμανία δημιουργεί το NATO, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Η νέα δύναμη να ενισχύσει τους περίπου 900 αμερικανούς στρατιώτες που ήδη υπηρετούν στην Ρουμανία και θα έχει παρουσία τόσο στον αέρα όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου παραδοσιακά η Ρωσία έχει ισχυρή ναυτική παρουσία με έδρα τη Σεβαστούπολη.

Η Μόσχα θεωρεί την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, και έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Συμμαχία ότι με την εξάπλωσή της στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια επιδιώκει να περικυκλώσει τα ρωσικά εδάφη.

Η ταξιαρχία στη Ρουμανία είναι η τέταρτη δύναμη που στέλνει το NATO στην ανατολική Ευρώπη στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, μετά τις Βαλτικές Χώρες, και την Πολωνία.

«Η πολυεθνική ταξιαρχία είναι σημαντική διότι, ως πολυεθνική, στέλνει ξεκάθαρο σινιάλο της αποφασιστικότητας του NATO» να υπερασπιστεί τα μέλη του, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βουκουρέστι. Τυχόν «επίθεση σε έναν Σύμμαχο – όπως η Ρουμανία – θα θεωρηθεί επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία», προσέθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ διεβεβαίωσε πως το NATO «δεν θέλει Ψυχρό Πόλεμο», όμως απαντά στην επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το μέγεθος της νέας δύναμης παραμένει ασαφές, αν και οι NATOϊκές ταξιαρχίες τυπικά αριθμούν 3.000 έως 4.000 άνδρες. Στη δύναμη θα συμμετέχουν σίγουρα η Ρουμανία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς και η Ιταλία, ενώ δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος κι άλλα κράτη-μέλη.

Το αρχηγείο θα βρίσκεται στην πόλη Κραϊόβα, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας, δηλαδή κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Σερβία και μακριά από τη μεθόριο με την Ουκρανία.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου