... αναφέρει ότι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 29 άτομα με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Τουρκίας, ως μέρος μίας συνωμοσίας που είχε στόχο να ανατραπεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και να επανέλθει στην εξουσία το κίνημα των Αδερφών Μουσουλμάνων, που έχει τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση του Καΐρου.
Η Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκάλυψε σχέδιο στο οποίο εμπλέκονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καθώς και στοιχεία που πρόσκεινται στους Αδερφούς Μουσουλμάνους, που είχε στόχο να υπονομεύσει τους αιγυπτιακούς κρατικούς θεσμούς, όπως ανέφεραν την Τετάρτη πηγές που πρόσκεινται στην εισαγγελία, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις εθνικότητες των συλληφθέντων. Οι επιπλέον κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος τους αφορούν παράνομη παρακολούθηση τηλεφώνων, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη διακίνηση συναλλάγματος.
Οι συλλήψεις του μεγαλύτερου κατασκοπευτικού δικτύου που έχει ποτέ αποκαλυφθεί στη χώρα, είναι το πιο πρόσφατο χτύπημα κατά της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων, ένα Ισλαμιστικό κίνημα που κατείχε την εξουσία της χώρας για μικρό χρονικό διάστημα με πρόεδρο τον Μοχάμεντ Μόρσι, μετά από την εξέγερση του 2011 εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μόρσι εκδιώχθηκε το 2013 από ένα κίνημα που στηρίχθηκε από το στρατό και έκτοτε η κυβέρνηση του νυν προέδρου Σίσι στράφηκε εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων και των υποστηρικτών τους.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Τουρκία και το Κατάρ ότι στηρίζουν το Ισλαμιστικό κίνημα και ότι με αυτόν τον τρόπο ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις. Πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Αδελφότητας έχουν βρει καταφύγιο στο Κατάρ και την Τουρκία.
Το δίκτυο κατασκόπων που εξάρθρωσε την Τετάρτη η Αιγυπτιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, χρηματοδοτούσε η Τουρκία και η κυβέρνηση του Κατάρ, ανέφερε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Το δίκτυο λειτουργούσε με κατευθύνσεις από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίεςκαι λάμβανε χρηματοδότηση μέσω του Κατάρ.
Νωρίτερα την Τετάρτη ο ανώτατος Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ναμπίλ Σαντέκ διέταξε δεκαπενθήμερη κράτηση των 29 κατηγορουμένων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας και με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα της Αιγύπτου.
Το ιστορικό της κρίσης
Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι τεταμένες ήδη μετά την καθαίρεση του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό τον Ιούλιο του 2013 και την καταχώρηση της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης, μία κίνηση που είχε επισήμως καταδικαστεί από την Τουρκία, που φιλοξενούσε μέλη της Αδελφότητας και υποστηρικτές της, οι οποίοι είχαν διαφύγει από την Αίγυπτο.
Οι έρευνες των αιγυπτιακών αρχών αποκάλυψαν ότι οι 29 συλληφθέντες και άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα πραγματοποιούσαν διεθνείς κλήσεις μέσω σέρβερ που καταγράφονται στην τουρκική επικράτεια και συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με το αν οι συνθήκες στην Αίγυπτο για μία συνωμοσία από την τουρκική πλευρά είναι θετικές ή αρνητικές.
«Η δεύτερη κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν οι συνωμότες ήταν η χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να διοχετεύσουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες για να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των κρατικών θεσμών», αναφέρουν οι έρευνες.
Σύμφωνα με αυτές τα χρήματα που απέφεραν οι παράνομες δραστηριότητες των κατασκόπων, χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή τέτοιων ενημερωτικών δικτύων και στη χρηματοδότηση της συνολικότερης επίθεσης στην Αίγυπτο.
Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας συναλλάγματος, που είναι αναγκαία για το εμπόριο και τις εισαγωγές. Η κυβέρνηση κατηγόρησε την Αδελφότητα και τους υποστηρικτές της, ότι εμπλέκονται στη μαύρη αγορά του συναλλάγματος, με σκοπό να διατηρήσουν την έλλειψη του δολλαρίου και τις ισοτιμίες συναλλάγματος για τους ομογενείς της χώρας σε υψηλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να αποτρέψουν τους Αιγύπτιους του εξωτερικού να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αιγυπτιακές τράπεζες.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου