Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η γνωστή EBRD και η οποία χρηματοδοτεί και τον TAP.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δίκτυα θα κατασκευαστούν σε: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα
Η έγκριση του δανείου όπως επισημαίνει η ΔΕΔΑ θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης, της ενεργειακής οικονομίας και της ουσιαστικής ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών».
Η ανακοίνωση είναι πολύ συμπαθητική και αρκετά υποστηρικτή προς το προφίλ της κυβέρνησης. Εδώ βέβαια τίθενται κάποια θέματα πολύ βασικά. Πρώτα από όλα, η χρηματοδότηση της EBRD όπου άλλο η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και άλλο η εκμταμίευση χρημάτων.
Οι διαδικασίες τις EBRD για χρηματοδοτήσεις είναι πάρα πολύ αυστηρές και παράδειγμα είναι ο TAP. Η EBRD μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει την χρηματοδότηση προς το έργο αν το ΣτΕ βγάλει αρνητική απόφαση για τα περιβαντολλογικά η ακόμα αν η Κοινοπραξία στα ανταποδοτικά δεν ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η κατασκευή των δικτύων, γιατί άλλο μελέτη και άλλο κατασκευή. Αν υπολογίσουμε την διασπορά των κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Μακεδονία και Θράκη, δεν θα υπάρξει καμιά εταιρεία η οποία θα αναλάβει ένα κόστος το οποίο θα αργήσει να αποσβέσει από χαμηλή κατανάλωση.
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό όπου περιοχές έξω από το κέντρο της πόλης παίρνουν πλέον αέριο αφού εξασφαλίσθηκαν ποσότητες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Είναι προφανές ότι για τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης το φυσικό αέριο για μερικά χρόνια ακόμα θα μοιράζεται υγροποιημένος σανός.
serrespress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου