«Καθαρή» παραµένει η Ελλάδα από την παρουσία του ευρέως φάσµατος εντοµοκτόνου και ακαρεοκτόνου fipronil σε αβγά και προϊόντα τους, παρά τις… σειρήνες που συνεχίζουν να ηχούν για το αντίθετο. Κι εδώ τίθεται το ερώτηµα εάν πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων ή για άγνοια κινδύνου, όταν ο βουλευτής Γιώργος Στύλιος κάνει λόγο στη Βουλή για «νέο κρούσµα εισαγωγής στη χώρα µας µολυσµένων αβγών µε το εντοµοκτόνο».
Λόγω της κρισιµότητας του θέµατος, γιατί αφορά τη δηµόσια υγεία, η «ΥΧ» επικοινώνησε µε τον πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ), Γιάννη Τσιάλτα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται ούτε παλιό και νέο, αλλά κανένα κρούσµα! «Από το 2013, που έχω αναλάβει τα καθήκοντά µου, δουλεύω για έναν και µόνο στόχο, την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόµενος, δε, στην καταγγελία του βουλευτή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζει πως, από την πρώτη στιγµή, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο στην Ευρώπη, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση.
Σύµφωνα µε τον κ. Στύλιο, «στο δίκτυο RASFF καταχωρίστηκε η εισαγωγή µολυσµένων µε fipronil αβγών από την Ιταλία στις 08/11/2017» και ότι «ο ΕΦΕΤ για ακόµη µία φορά δεν έδωσε κανένα στοιχείο στη δηµοσιότητα, ενώ κανένας µηχανισµός ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών δεν ενεργοποιήθηκε».
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Τσιάλτας, µέχρι στιγµής έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 400 αυτοέλεγχοι στις επιχειρήσεις που χρησιµοποιούν αβγά ή προϊόντα τους, σε συνεργασία µε τον ΕΦΕΤ. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8/11, εντοπίστηκε φορτίο από την Ιταλία, το οποίο, βάσει όλων των απαραίτητων αναλύσεων, περιείχε την επικίνδυνη ουσία.
«Αφού έγιναν όλες οι προβλεπόµενες διαδικασίες, ενηµερώσαµε άµεσα τις αρµόδιες ιταλικές αρχές», τονίζει, υπογραµµίζοντας ότι η Ελλάδα όχι µόνο απέτρεψε την εισαγωγή του επιµολυσµένου φορτίου, αλλά ενηµέρωσε και τη γειτονική χώρα, προκειµένου να λάβει από την πλευρά της όλα τα απαραίτητα µέτρα.
Ο µηχανισµός ελέγχου είναι ενεργοποιηµένος στη χώρα µας από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, µεταξύ άλλων, διενεργούνται έκτακτοι προληπτικοί έλεγχοι από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αβγών και προϊόντων τους.
Επίσης, παρακολουθούνται οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται µέσω του Συστήµατος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιµα και τις Ζωοτροφές (RASFF). Επισηµαίνεται ότι οι πληροφορίες επικαιροποιούνται σε καθηµερινή βάση. Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, µε την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος, καθώς και µε τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του κλάδου.
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου