... προκειμένου να ενισχύσει την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών μονάδων και επιχειρήσεων.
Αυτό προβλέπει πρόταση που θα υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, μετά το πράσινο φως που έδωσε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μιλώντας στο Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι ήταν δέσμευση της Περιφέρειας η δημιουργία δομών που θα υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα και σημείωσε ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα είναι ουσιαστικά υπηρεσία «μίας στάσης», που πλέον βάζει τέλος στην ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και υποψήφιοι επενδυτές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, προκειμένου να κάνουν μία επένδυση.
«Ουσιαστικά, αυτή η υπηρεσία θα λειτουργεί ως ένα σημείο που θα μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ή επενδυτής, να ενημερωθεί και να αναλάβει η υπηρεσία μία σειρά από διαδικασίες που ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωμένος να αναλάβει ο επιχειρηματίας. Η προσπάθεια που κάνουμε γίνεται γιατί πιστεύουμε ότι από αυτήν τη δομή θα μπορούμε να διευκολύνουμε τους υποψήφιους επενδυτές που είτε θέλουν να ενημερωθούν για κάτι, είτε θέλουν να διασυνδεθούν με οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή την ίδια την αγορά» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), ενώ αυτός ο μηχανισμός θα ανήκει στην αρμοδιότητα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας.
Οι υπηρεσίες που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός παρακολούθησης είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής και η υποστήριξη κοινής δομής διαμεσολάβησης (one-stop liaison office) μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας. Μέσω αυτής της δομής θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα αναζήτησης ερευνητικών ομάδων, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προς εκχώρηση, ώριμων προς εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων, εργαστηριακού εξοπλισμού και ερευνητικών υποδομών προς χρήση, αποτελεσμάτων επιδεικτικών έργων και παροχής τεχνικής στήριξης για την αξιοποίηση ευκαιριών και συνεργασιών.
Για αργά βήματα στο θέμα της έξυπνης εξειδίκευσης έκανε λόγο ο Θανάσης Μπαζδάνης, από την παράταξη «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», επισήμανε ότι η έξυπνη εξειδίκευση είναι μία προβληματική ορολογία, τη στιγμή που μεγάλο μέρος νέων επιστημόνων φεύγει στο εξωτερικό. «Δεν πιστεύουμε σε μηχανισμούς» υποστήριξε ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την «Ελληνική Αυγή», ενώ η Χρυσάνθη Μπουφίδου, από την παράταξη «Συμμετέχω», εμφανίστηκε επιφυλακτική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε ότι θα επωφεληθούν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι τα λαϊκά στρώματα, ενώ υπέρ του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα των παρεμβάσεων που προωθούνται τάχθηκε ο Θανάσης Αγαπητός, από την «Ανταρσία». Θετικός στη δημιουργία του μηχανισμού δήλωσε, εξάλλου, ο Χρήστος Βουλγαρίδης, από τους «Πολίτες Μπροστά».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
allanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου