Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κίνδυνοι δηλητηρίασης και καρκίνου από την έλλειψη νομοθεσίας για τον γύρο

https://www.reader.gr/sites/default/files/styles/reader_m/public/acaf69a47291143b36612c5b483fc572_xl_0.jpg?itok=K-JYvAU0
Μπορεί τα σουβλατζίδιακα να ξεπετιούνται σαν τα μανιτάρια στην Ελλάδα -το 2016 άνοιξαν άνοιξα 5.613 καταστήματα εστίασης,




 ... τα περισσότερα από αυτά είναι συνοικιακά σουβλατζίδικα και τυροπιτάδικα- όμως η διαχείριση του γύρου είναι ολόκληρη επιστήμη. Και αν κάποιος εστιάτορας δεν ακολουθήσει κατά γράμμα τη νομοθεσία, μπορεί να προκαλέσει από δηλητηρίαση μέχρι καρκίνο.
Τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η ανεξέλεγκτη ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων γρήγορης εστίασης είχαν επισημάνει ειδικοί στο πρώτο επιστημονικό συνέδριο γύρου που είχε γίνει στο ξενοδοχείο Hilton τον Ιούνιο. Μία ανάγκη που δημιουργήθηκε από τη στροφή των καταναλωτών σε πιο οικονομικού τύπου γεύματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία υγειονομική Αρχή που να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με τόσο ευαίσθητο προϊόν.
«Είναι πολύ εύκολο να πάθεις δηλητηρίαση από γύρο. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν. Ειδικά όταν βλέπεις ότι κάποιος ξαναζεσταίνει χθεσινό γύρο, δεν πρέπει να πλησιάσεις ξανά στο κατάστημα. Πρόκειται για προϊόν μιας ημέρας. Ο,τι μένει το βράδυ, πρέπει να πεταχτεί» εξηγεί ο Νίκος Λούστας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Megas Yeeros. Αυτό συμβαίνει όπως εξήγησαν οι ειδικοί επειδή ο γύρος ψήνεται στα τέσσερα εκατοστά και παραμέσα το κρέας λόγο της υψηλής θερμοκρασίας αναπτύσσει βακτήρια. Αυτά, πρέπει με τη σειρά τους να ψηθούν. Γι' αυτό και θα πρέπει το κρέας να κόβεται πολύ λεπτές φέτες και όχι μεγάλα κομμάτια. Αρα όσο πιο λεπτό και τραγανό είναι το κρέας τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να έχει παθογόνους μικροοργανισμούς.
Ενα άλλο σημαντικό θέμα που επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όπως εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ και καρκίνου, όπως πάντα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, είναι η παρουσία αλουμινόχαρτου. Οπως έχουν δείξει επιστημονικές μελέτες, τα τρόφιμα που έχουν επαφή με αλουμινόχαρτο και επιπλέον περιέχουν αλάτι μπορούν να απορροφήσουν το εξαιρετικά επιβλαβές αλουμίνιο και να το μεταφέρουν στον οργανισμό. Στις ΗΠΑ πάντως απαγορεύεται με νομοθεσία ο φρέσκος γύρο εδώ και 35 χρόνια. Στην Ευρώπη η νομοθεσία είναι πιο χαλαρή.
Διατροφική αξία. Εκτός από την τιμή του, ακόμη πιο ελκυστικό για το κοινό το κάνει η διατροφική του αξία. Ενα σουβλάκι (ή πιτόγυρο στη Βόρεια Ελλάδα) περιέχει καθαρή πρωτεΐνη από το κρέας, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες στην πίτα ή το ψωμάκι, ασβέστιο από το γιαούρτι στο τζατζίκι, βιταμίνη Α και C από τα 40 γρ. ντομάτας και το κρεμμύδι. «Και επίσης έχει ελάχιστες θερμίδες για ένα τόσο πλήρες γεύμα. Μπορούμε βέβαια να αποφεύγουμε τις σος και να βάζουμε μόνο τζατζίκι ή κάποια σπιτική σάλτσα που ετοιμάζει το κατάστημα και φυσικά τα πιο σημαντικά είναι οι πατάτες και το λάδι στην πίτα. Το πιτόγυρο έχει περίπου 600 θερμίδες. Από αυτές μπορούμε να αφαιρέσουμε τις 200 από το λάδι στην πίτα, δηλαδή να το πάρουμε με στεγνή και επίσης να αφαιρέσουμε τις τηγανητές πατάτες, οι οποίες προσθέτουν τουλάχιστον 150 θερμίδες. Με άλλα λόγια, μπορούμε να το απολαύσουμε με 250 θερμίδες» διευκρινίζει η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος - διατροφολόγος MSc.

reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου