Την παραγωγή βιοκαυσίµων και χηµικών ουσιών από οξέα ορού
γάλακτος που αποµένουν από την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού µελέτησε το
Τµήµα Προστασίας του Περιβάλλοντος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Με
βάση την έρευνα του ινστιτούτου, για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού
απαιτούνται τρεις κούπες γάλακτος για µία κούπα γιαουρτιού. Η ποσότητα
αυτή στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας αφήνει µεγάλες ποσότητες
υπολειµµάτων από οξέα ορού γάλακτος.
Όπως αναφέρουν οι
επιστήµονες του ινστιτούτου, αν και κάποιοι παραγωγοί στις ΗΠΑ
«χρησιµοποιούν ήδη τα υπολείµµατα του ελληνικού γιαουρτιού για παραγωγή
αερίου του µεθανίου ή για εφαρµογές στις καλλιέργειές τους, η όλη
διαδικασία δεν είναι διαδεδοµένη». Σε αυτό συµβάλλουν η µειωµένη
προσφορά πρώτης ύλης και οι εναλλακτικές τεχνικές παραγωγής µεθανίου,
όπως η µέθοδος διάτρησης εδάφους µε υψηλής πίεσης νερό για την παραγωγή
αερίου.
Το σηµαντικό, όµως, τώρα, όπως τονίζει το
ινστιτούτο, είναι πως «η συγκεκριµένη πρώτη ύλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί
και για την παραγωγή χηµικών ουσιών και οξέων χωρίς την προσθήκη
εξωτερικών πηγών ηλεκτρονίων».
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου