Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Το πρώτο αστρονομικό σχολείο στη Λάρισα

Άνοιξαν οι πύλες της γνώσης του σύμπαντος για 22 μαθητές
http://www.thessaliatv.gr/include/docs/0050052942_52.jpg
Το πρώτο αστρονομικό εγχείρημα κατάκτησης της γνώσης για τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος και της ζωής πέρα από το γήινο περιβάλλον, που έγινε στη Λάρισα, στη δύση του 2017, βρήκε ανέλπιστη ανταπόκριση.




Το σχολείο αστρονομίας, απέκτησε άμεσα ένθερμους υποστηρικτές και πατώντας σε γερά θεμέλια, άνοιξε μια πόρτα-ανακάλυψη μιας νέας γνώσης μέσα από απαντήσεις σε κοσμογονικά ερωτήματα.
Είκοσι δύο μαθητές κάθισαν στα θρανία του με μεγάλη περιέργεια να γνωρίσουν τον κόσμο των ουράνιων σωμάτων και των στοιχείων του διαστήματος που δεν βλέπουν με γυμνό μάτι, ξεκίνησαν το ταξίδι στην επιστήμη της αστρονομίας.
«Τι θα γίνει η Γη αν πέσει σε μια μαύρη τρύπα;», «Γιατί οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον ήλιο;», «Πώς η Σελήνη προκαλεί παλίρροια στη Γη;», «Υπάρχει ζωή έξω από τη Γη;»… Ένας καταιγισμός ερωτημάτων, δεκάχρονων και δεκαπεντάχρονων παιδιών, χαρακτηρίζει τα μαθήματα στις τάξεις, τα οποία φιλοξενούνται σε αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κάθε Σάββατο.
Τα παιδιά διψούν να μάθουν και να παρατηρήσουν με τα τηλεσκόπια τον ουρανό, να καλύψουν ένα κενό στη γνώση που δεν τους προσφέρει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα παρά μόνο ελάχιστες πληροφορίες μέσα από ενότητες των μαθημάτων της Γεωγραφίας και της Φυσικής.
«Καλύπτουμε το κενό γνώσης στην επιστήμη της αστρονομίας, η οποία όχι μόνο ενδιαφέρει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, αλλά είναι και απαραίτητη στη σημερινή εποχή, με τις τόσες συνεχείς εξελίξεις και ανακαλύψεις…», αναφέρει στην «Ε», το ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Έναστρον» Λάρισας, κ. Γιώργος Μπιρσιάνης, εις εξ αυτών που εμπνεύστηκαν την ιδέα του σχολείου αστρονομίας στη Λάρισα.
Ο κ. Μπιρσιάνης διδάσκει στα δύο τμήματα που έχουν δημιουργηθεί στο σχολείο (μαθητών δημοτικού και γυμνασίου αντίστοιχα), στοιχεία αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικής, βάσει της ύλης των βιβλίων που έχει εκδώσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου -με την οποία συνεργάζεται η «Έναστρον»- με συγγραφέα τους τον Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη (μαθηματικό).
«Τα μαθήματα δεν γίνονται μόνο μέσα στην τάξη», μας λέει και εξηγεί: «Έχουμε επισκεφθεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας, όπου οι μαθητές παρατηρούν μέσα από το τηλεσκόπιό του, τα ουράνια σώματα, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου αυτού, Γιάννη Χουϊνάβα.
Προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε το Πλανητάριο στην Αθήνα, αλλά και το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.
Τα παιδιά στα πρώτα μαθήματα εισάγονται σε βασικές έννοιες της αστροφυσικής και στην εξέλιξή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Αναγνωρίζουν τους πλανήτες και τα άστρα (ουρανογραφία) ενώ σε προχωρημένο επίπεδο θα είναι ικανά να κατανοήσουν τις τελευταίες ανακαλύψεις του ανθρώπου.
Γενικά ο κύκλος σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να γίνουν προσιτά σε όλους τους μαθητές.
Φιλοδοξία μας είναι μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τα παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν στον νυχτερινό ουρανό, τους αστερισμούς, τα περισσότερα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος και άλλα απομακρυσμένα ουράνια σώματα, τα οποία είναι ορατά μόνο με τηλεσκόπιο. Επίσης να εξοικειωθούν πλήρως με τη χρήση του τηλεσκοπίου, καθώς και με τις βασικές έννοιες των παραπάνω επιστημών, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις και ανακαλύψεις οι οποίες ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση».
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μάθημα του 2017 (το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου) αφορούσε στην αστρονομική φύση του Άστρου της Βηθλεέμ!
Στο πλαίσιο των μαθημάτων, που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2018, οι μαθητές θα εξεταστούν με γραπτό διαγωνισμό, στην ύλη που διδάχθηκαν και οι πρώτοι με την καλύτερη βαθμολογία θα κερδίσουν από ένα τηλεσκόπιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιρσιάνη, στην προσπάθειά τους να διαδοθεί και να αναπτυχθεί στη Λάρισα, η επιστήμη της αστρονομίας, θα δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών, οι οποίοι θα καταρτισθούν δωρεάν με σεμινάρια και θα ενισχύουν το έργο του «Εναστρον».
Οι εθελοντές δεν θα χρειάζεται να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, αλλά και μόνο τη θέληση να ασχοληθούν με την αστρονομία.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Μπιρσιάνης, παράλληλα με το σχολείο αστρονομίας, οργανώνονται κι άλλες δράσεις, όπως αστροβραδιές με τις οποίες δίνεται η ευκαιρία να ξεναγηθεί το κοινό στα μονοπάτια του έναστρου ουρανού με τη βοήθεια τηλεσκοπίων. Επίσης υποστηρίζει: «Επισκεπτόμαστε σχολεία όπου, κατά τις πρωινές ώρες, παρουσιάζουμε στους μαθητές τον Ήλιο μέσα από θεωρητικό μάθημα αλλά και παρατήρησή του με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο και κατά τις βραδινές ώρες τους δείχνουμε, με τη χρήση τηλεσκοπίου, τη Σελήνη, τους πλανήτες και άλλα πιο μακρινά και αμυδρά αντικείμενα που είναι ορατά από το αστικό περιβάλλον. Διοργανώνουμε σεμινάρια αστρονομίας για μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου, μέσα από τα οποία, τα παιδιά εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στα μυστήρια του σύμπαντος και αποκτούν μια αρχική σφαιρική εικόνα για την αστρονομία και τις συναφείς με αυτή επιστήμες. Η παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων με τηλεσκόπιο είναι αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος των σεμιναρίων.
Τέλος για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η Εβδομάδα Αστρονομίας από τη Δευτέρα 23 Απριλίου έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας».

Πηγή:Ελευθερία
  thessaliatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου